Posetite izložbu „Akcione forme” u Muzeju savremene umetnosti

/ / Vesti / 29. 11. 2018.

Fakultet savremenih umetnosti organizovao je za svoje studente posetu Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i stručno vođenje kroz izložbu „Akcione forme”, velikog umetnika Ilije Šoškića.

Svi koji su zainteresovani da idu na izložbu treba da se prijave, a poseta je planirana za petak, 7. decembar. O terminu će svi zainteresovani biti naknadno obavešteni. Prijave su otvorene do nedelje, 2. decembra, do kraja dana.

PRIJAVI SE»

Zajednički projekat Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Novom Sadu

Retrospektivna izložba Ilije Šoškića „Akcione forme” je zajednički projekat Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Izložba se održava istovremeno u dva muzeja u navedenim gradovima. Ovo je dobra prilika da se predstavi studentima primer međuinstitucionalne saradnje, kao i proces osmišljavanja ovakve kompleksne izložbe i postavke.

Izložba „Akcione forme” je prva retrospektivna izložba Ilije Šoškića, koja se održava u čitavom postjugoslovenskom kulturnom prostoru. Koncepcija izložbe kustosa Zorana Erića i Nebojše Milenkovića osmišljena je i prilagođena izlagačkim prostorima oba muzeja.

Ilija Šoškić – nesvakidašnji umetnik savremene umetničke prakse

Ilija Šoškić je pripadnik prve generacije jugoslovenskih umetnika koji su radili u duhu novih umetničkih praksi. Pre umetnosti bavio se sportom i bio je državni prvak i reprezentativac SFRJ u bacanju kladiva. Umetničku školu završio je u Herceg Novom, studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i na Umetničkoj akademiji u Bolonji (Accademia di belle arti). Od 1969. do 1972. godine živeo je u Bolonji, a od 1972. u Rimu.

Svetsku afirmaciju stekao je saradnjom sa legendarnom rimskom galerijom „L’Attico”, gde je izlagao zajedno sa Janisom Kunelisom, Luiđijem Ontanijem, Mikelanđelom Pistoletom i drugima. Umetnička praksa Ilije Šoškića traje više od pet decenija, a njegov rad obuhvata elemente performansa, živih slika (tableau vivant), umetnosti ponašanja, gerilske umetnosti, kulturnog i političkog mita, matematike i metafizike prirode.

Prijavite se i obezbedite svoje mesto u Muzeju savremene umetnosti»

Ne propustite priliku da pogledate ovu fantastičnu postavku.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.