Izložba Đorđa Stanojevića „Dodir svetlosti” u Galeriji FSU

/ / Vesti / 13. 04. 2023.

Pozivamo vas da posetite izložbu profesora Đorđa Stanojevića, rukovodioca Departmana vizuelnih umetnosti, u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti, u periodu od 13. do 18. aprila 2023. godine.

Dodir svetlosti i pigmenta na slici stvara nežni sadržaj. Svetlost oživljava slike i pokreće njihova unutrašnja dešavanja. U dodiru sa svetlošću one postaju senzibilne, kristališu i postaju ogledala neba.

Profesor ističe da je bojena svetlost kao pigment koji u dodiru sa prirodnom svetlošću ili površinama stvara punoću koju prati. Slike je ranije izlagao kao sakupljače svetlosti, veoma često u samoj prirodi. One su se tamo su pretvarale u solarne ćelije.

Izvori svetlosti su veoma uzbudljivi. Napravljeni su zbog svetlosti. Njihova ergonomija je zbog toga veoma uzbudljiva i učestvuje u kreiranju sveukupne instalacije sa slikama načinjenim od pigmenata koje vezuje svetlost. Optika Fresnelovih sočiva spaja se sa optikom foto-aparata i optikom naših očiju. Izgled kristala optike zavisi od prelamanja svetlosti. U tim kristalima mogu se iščitati jasne ideje. One su kao treptaji oka.

SPOJ PRIRODNIH PROCESA SA UMETNOŠĆU

Profesor sa svetlom radi kao sa pigmentom, a u Galeriji FSU dobio je priliku da napravi željeni spoj po prvi put u životu.

Radim sa materijalima koji me uzbuđuju. Neophodno je da ih volim i da mi nedostaju. S lakoćom ih pronalazim. Sanjam o njima i razmišljam. Isto je sa platnima, pigmentima i medijumima kao sa izvorima svetlosti. Sa njima dobijam osetljivost dodira koji mogu u potpunosti pratiti. Taj dodir otvara unutrašnji prostor slike. Slika je gotova kada postane ogledalo neba. Takva može postati jedino u dodiru sa svetlošću i sa okom. Tako nastaju ideje kao kristali kroz koje prolazi svetlost.

Posetite Galeriju FSU do 18. aprila i uživajte u umetnosti koju stvara profesor Đorđe Stanojević.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.