Izložba doktora umetnosti sa FSU, Miloša Vujića u Galeriji ULUS

/ / Vesti / 9. 09. 2019.

Miloš Vujić, fantastični mladi slikar iz Banjaluke, u sredu, 11. septembra, otvoriće svoju devetu samostalnu izložbu, ovog puta u Galeriji ULUS, a svečano otvaranje zakazano je za 20 časova. Izložba nosi naziv „Buđenje mita”, a postavku ćete moći da pogledate do 17. septembra.

Koncept izložbe „Buđenje mita”

„Buđenje mita” je deo doktorskog umetničkog projekta „Umetnik kao mitolog”, koji čini šezdeset slika, urađenih u tehnici ulje na platnu. „Buđenje mita” definiše tri faze u razvoju stvaralačkog rukopisa, nastale kroz istraživanje mitologije Starih Slovena.

U toku izrade doktorskog umetničkog projekta definisana je dvostruka uloga autora – stvaralačka i istraživačka. Umetnik-mitolog prikuplja mitove i njihova tumačenja, raščlanjuje ih i ponovo definiše u slikarskom procesu. Konačan rezultat autorskog rada je likovno delo koje nudi jedinstven pogled na svet mita. Mit, tradicija i autorska potreba da spozna i razume taj svet, te da na savremen način predstavi apstraktnost mita u slici, postaju motiv likovnog stvaralaštva.

Odabrana dela predstavljaju ključne tačke razvoja likovnog rukopisa, autorskog sveta i transformacije koja prati unutrašnje promene dela u celini. U pitanju je mali deo šireg stvaralačkog opusa, ali odabrane slike verno i hronološki prate transformaciju orijentisanu oko slovenskog mita kao početnog motiva.

MILOŠ VUJIĆ – mladi doktor likovnih umetnosti iz Banjaluke

Mladi doktor umetnosti Miloš Vujić studirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, gde je diplomirao u junu 2013. godine. Master studije slikarstva završio je u Beogradu na Akademiji lepih umetnosti i multimedija 2014. godine, pod mentorstvom profesora Saše Filipovića. Iste godine je upisao doktorske studije na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, a doktorski umetnički projekat odbranio je 17. 12. 2018. godine, pod mentorstvom akademika Vladimira Veličkovića. Član je ULUS-a od 2018. godine.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.