Izložba Dušanke Komnenić „Talasanje, opuštanje, kruženje” u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija”

/ / Vesti / 14. 04. 2022.

Profesorka Fakulteta savremenih umetnosti Dušanka Komnenić autorka je izložbe fotografija „Talasanje, opuštanje, kruženje”, koja će biti otvorena u sredu, 20. aprila, u 19 časova u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija” (Kej oslobođenja 8, Zemun).

Ova serija fotografija istražuje cikluse neprestanog talasanja i kratkotrajnog opuštanja. Tako ulazimo u danonoćni proces kruženja. Fotografije su alegorija različitih raspoloženja koja se smenjuju i ukazuju na ćudljivost ljudske prirode. Do mirnih voda se dolazi razumevanjem činjenice da su jedino promene konstantne.

Profesorka FSU Irina Tomić o izložbi

Fotografije, odnosno foto-alegorije Dušanke Komnenić, nisu rađene iz jednog kadra, već iz više kolažiranih snimaka. Foto-alegorija bi zato predstavljala vrstu slojevite fotografije, koja u sebi sadrži više od jednog snimka i više od jednog značenja. Kompleksnost značenja, međutim, nije uslovljena ni prikazom ni metaforom, već njihovim jedinstvom.

Pristup za koji se umetnica opredelila iznova otvara brojna pitanja. Jedno od njih svakako se odnosi na definisanje fotografije kao medija, koja je od svog nastanka do danas doživela brojne preobražaje. Najveći od svih je nastanak digitalne fotografije, koja umetniku daje moć ne samo da zabeleži određeni trenutak u vremenu i prostoru već i da ga, nalik impresionistima, predstavi i kroz dimenziju lične impresije.

Kako je Aristotel isticao da su ljudi suštinski „mimetična” bića, koja sadrže unutar nagona i impuls da imitiraju i osvoje stvarnost kroz umetnost, tako je i Dušanka Komnenić kroz foto-alegorije osvajala stvarnost. Ona je na čulnom nivou prezentovala vidljivi deo stvarnosti, dok je na razumskom nivou predstavila vreme u kojem živimo, gde se periodi oluja, turbulencija, smenjuju sa mirnim vodama, koje, nažalost, kratko traju. Talasanje je tako dominantna pojava, ali ne nužno loša, što umetnica nagoveštava i kroz nazive radova u kojima se pomenuti periodi ciklično smenjuju: Sumnja, Nada, Preispitivanje, Suočavanje, Inspiracija, Nemir i Vera.

Dođite na otvaranje izložbe „Talasanje, opuštanje, kruženje” i uživajte u fantastičnoj postavci, koja će biti izložena sve do 1. maja.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.