Izložba profesorke Bajić Sinkević i Milice Đurov u Maloj galeriji ULUPUDS-a

/ / Vesti / 1. 04. 2022.

Izložba „Kamen i cvet”, profesorke FSU Ružice Bajić Sinkević i slikarke Milice Đurov, otvara se u utorak, 5. aprila, u Maloj galeriji ULUPUDS-a u 19 časova.

Izložba postavlja u odnos dijaloga mozaičke objekte i asamblaže manjeg formata. Umetnice, srodnih poetika, bave se analizom ženskog principa kroz različite likovne discipline i motive.

„Ispod površine” – Ružica Bajić Sinkević

„Ispod površine” je serija mozaičkih instalacija malog i srednjeg formata. Ovim ciklusom dominiraju radovi sfernog oblika rađeni u tehnici mozaika. Umetnica kroz ovaj projekat ispituje šta se nalazi ispod površine, ljušture, spoljašnjosti. Sa optimizmom i verom ispod svake površine koju zagrebe ili zaseče pronalazi zlato – u hrišćanskoj simbolici raj, u svakodnevnoj lepotu, bogatstvo, obećanja, vrednosti.

Pored mozaičkih instalacija, ciklus „Ispod površine” čine i dvodimenzionalni radovi rađeni u tehnici mozaik koji, pored standardnih mozaičkih materijala (kamen, venecijanska pasta, zlato), sadrže i svilu, kao potpunu suprotnost čvrstim, stamenim materijalima. Svila ovim radovima daje novu, treću dimenziju i simboliše nežan dodir i rađanje. Svila je meka, nežna, ali i izrazito izdržljiva, greje i hladi, miluje, teško ju je pokidati i simboliše ženski princip.

„Pod staklom” – Milica Đurov

„Pod staklom” je serija asamblaža malog formata koja za centralni motiv ima orhideju – orhideju kao simvol ljubavi i plodnosti, kao objekat divljenja, manifestaciju ženstvenosti, želju za intimom i spokojem… Asamblaži predstavljaju težnju umetnice da se taj doživljaj lepote očuva, da traje. Orhideje su slikane na recikliranom papiru kombinovanom tehnikom (akril, tempera, akvarel olovka…) i spajane sa sitnim kamenom i segmentima osušene biljke. Asamblaži stavljaju orhideje pod staklo (u staklena zvona, tegle, kutije), čime se nastoji kreirati utisak fiksiranosti u formalinu, nalik muzejskom/laboratorijskom eksponatu. Radovi su nastajali od 2019. do 2021. godine.

Posetite ovu interesantnu izložbu u Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12) i uživajte u delima dve autorke.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.