IZLOŽBA SLIKA MILOŠA ŠOBAJIĆA U GALERIJI KULTURNOG CENTRA U SOMBORU

/ / Vesti / 13. 11. 2020.

U galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru otvorena je izložba slika Miloša Šobajića, profesora emeritusa na Fakultetu savremenih umetnosti.

Prema rečima umetnika, njegova dela predstavljaju pokušaj spasa od preteranog straha koji je u našoj svakodnevici.

„Doneo sam, u stvari, izložbu koju šetam manje-više po celoj Srbiji već nekoliko godina, a to je izložba koja predstavlja čoveka koji se spašava, koji beži iz prostora koji je pun zamki, koji pokušava da izađe i da ode preko horizonta, tamo prema nekoj slobodi, i koji ni sam ne razume šta je ta sloboda. U stvari, to je progon. Naš progon, koji postoji još od onog praprogona, kad su Adam i Eva prognani ognjenim mačem iz raja u paklenu zemlju, iz koje opet pokušavamo da se spašavamo jer je opasnost svuda”, naglasio je Šobajić.

Miloš Šobajić – jedan od najcenjenijih srpskih slikara

Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je likovnu akademiju u Beogradu 1970. godine. Imao je preko osamdeset samostalnih izložbi i izlagao je na preko 400 grupnih izložbi po svetu.

Njegova dela se nalaze u blizu 40 muzeja u svetu. Godine 2018. Ruska duma ga je odlikovala ordenom „Počasni gost Rusije”, kad postaje i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je i niza nagrada u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, Nagrada Miše Anastasijevića i dr. O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

Postavku izložbe u galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić” možete pogledati do 22. novembra ove godine.