Izložba profesorke FSU, Sonje Krstić u Kulturnom centru Srbije u Parizu

/ / Vesti / 20. 12. 2019.

Profesorka modnog dizajna na Fakultetu savremenih umetnosti Sonja Krstić imala je priliku da svoj rad prikaže u prestonici Francuske, Parizu.

Njena izložba u okviru projekta „Beli dan” otvorena je protekle nedelje u galeriji Kulturnog centra Srbije u Parizu u okviru izlagačko-tribinskog programa.

Tematski koncept ovog projekta je interpretacija nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz savremeni, modni (primenjeno)umetnički izraz.

Grupa unikatnih modela koji crpe interpretaciju iz srpskog jezika

Značaj nematerijalne kulturne baštine, kroz narativ o tradicionalnom i duhovnom, duboko je ukorenjen u autorski izraz i modnu estetiku Sonje Krstić. Za ovaj projekat kreirala je „modnu frazeologiju”, grupu unikatnih modela, čije vizuelno obličje crpi estetsku i simboličku interpretaciju iz srpskog jezika.

Metaforičnost lingvističkih idioma, zasnovanih na kulturološko-geografskim osobenostima određenih podneblja Srbije, ogleda se u modnoj transformaciji opštepoznatih srpskih izraza „kriva Drina”, „mirna Bačka”, „ravno do Kosova” i „kiša oko Kragujevca”. Prožimanjem originalnih tehnika ručnog rada i netipičnih materijala nastale su odevne forme raskošnih, transparentnih volumena i tekstura, dok se kitnjasta estetika etno-odeće svodi na valersku belinu providnosti i rustike trodimenzionalnih površina, asocijativno bliskih utisku vunene tkanice ili etno-veza narodnih nošnji.

Pored izložbe i tribina o tradiciji i nasleđu u umetničkoj praksi

Osim izložbene postavke, deo prezentacije projekta bila je i tribina na temu primene elemenata tradicije i nasleđa u aktuelnoj modno-umetničkoj praksi, na kojoj su, osim učesnika i autora projekta dr Ksenije Marković Božović, govorili i istoričar mode, bivši profesor kulture mode na poznatim pariskim školama „Esmod” i „ModArt”, a odnedavno stručni saradnik modne kuće „Dior”, Xavier Chaumette, i Tanja Čičanović, modni dizajner, srpskog porekla sa dugogodišnjom karijerom u Parizu…

Takođe, deo pratećeg programa bila je i projekcija filma o realizaciji i prezentaciji ovog projekta u Beogradu.

Pogledajte kako je bilo na otvaranju izložbe u Parizu: 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.