Izložba „Spone” od 7. juna u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”

/ / Vesti / 6. 06. 2022.

Izložba radova „Spone” Ružice Bajić Sinkević, profesorke Fakulteta savremenih umetnosti, Milice Đurov, profesorke Fakulteta primenjenih umetnosti, i Aleksandre Zdravković, samostalne umetnice, biće otvorena u utorak, 7. juna, u 19:00, u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” (Bulevar kralja Aleksandra 71).

Zajednički poduhvat umetnica Aleksandre Zdravković, Ružice Bajić Sinkević i Milice Đurov na tri različita načina, koja međusobno komuniciraju, prikazuje sponu autorki i vremena koje ih okružuje. Njihov intimni svet je predstavljen kroz artefakte koji u različitim medijumima nose ideju povezanog duha i intelekta.

Asocijativnim, apstrahovanim formama, bez direktne poruke, one vizualizuju svoju misao i emociju, dajući prostora za učestvovanje u tumačenju i prepuštanje simbolici. Izraz koji sve tri umetnice neguju može delovati eskapistički, ali nas, zapravo, trenuci kontemplacije koji nas nose dok se prepuštamo radovima i dinamika koja proizilazi iz različitosti materijalizacije, senzibiliteta i ekspresije vraćaju postojanju u sadašnjem trenutku.

Preispitivanje toka vremena i suprotstavljanje materijalizaciji

Preispitivanje toka vremena i temporalnosti u radovima Milice Đurov i harmonično suprotstavljanje materijalizaciji Ružice Bajić Sinkević i Aleksandre Zdravković stvara jednu naročitu formu postavke, svojevrsni galerijski vanitas u kome posmatrač doživljava meditativnu katarzu, razmišljajući o prolaznosti i večnosti života.

Instalacija Aleksandre Zdravković direktno, ali opet suptilno i nenametljivo, nagoveštava slojevitost tema. Istrgnuta iz ambijenta, ne dozvoljava nam formalnu pretpostavku dimenzije, relativizujući pojam prostora i veličine. Materijalizacija, konkretna i stabilna, ali i prozračna i fluidna, uvlači nas u svoje segmente, menjajući fokus sa enterijera u koji je postavljena na naše sopstvene asocijacije.

Istu slojevitost prikazuju i sfere Ružice Bajić Sinkević, smeštene u savršenu formu lopte. Izdaleka ih opažamo kao kamene i stabilne, a kada im se približimo, otkrivaju nam svoju suštinu, ali i kontrastne fragmente, koji, uklopljeni, podržavajući se međusobno svojom različitošću, ističu jedinstvenost svakog elementa. Razbijanje savršenog oblika ponekad izgleda kao cvetanje, a ponekad kao otvaranje koje nas inspiriše da uđemo u srž svakog elementa.

Asamblaži Milice Đurov plene svojim raskošnim vizuelnim dejstvom. Kombinujući sliku i objekat sačuvan u vremenskoj kapsuli, umetnica ne samo što čuva sam objekat već i likovnim intervencijama priziva sećanje na njega. Motiv prezervacije je orhideja, biljka snage nežnog cveta, izložena a zaštićena u svojoj novoj metamorfozi.

Postavku izložbe „Spone” možete pogledati do 30. juna u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.