Izložba „Vivid” Ivana Bona i Đorđa Stanojevića od 13. do 28. juna u SKC Novi Sad

/ / Pozorište Portal, Vesti / 12. 06. 2024.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će izložba „Vivid” profesora Ivana Bona i Đorđa Stanojevića biti otvorena u četvrtak, 13. juna, u 19 časova, u Velikoj galeriji SKC Novi Sad, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Postavka će moći da se pogleda do 28. juna, svakog radnog dana od 9 do 15 časova, a termini pratećih dešavanja (vođenja, razgovori) biće naknadno objavljeni.  Na otvaranju će biti upriličen audio performans prof. Ivana Bona. Ulaz je besplatan.

Svakodnevno usavršavanje pojedinca umetnošću malih koraka

Živimo u vremenu u kojem nije moguće pronaći kolektivni smisao. Svako za sebe ima zadatak da ga pronađe. Postoji jedna japanska reč koja govori o načinu tog traganja, a to je “kaizen”. Ona označava svakodnevno usavršavanje pojedinca umetnošću malih koraka, čiji cilj jeste vajanje smisla kontinuiranom, finom disciplinom.

Ivan Bon i Đorđe Stanojević ne smatraju da svojom umetnošću mogu promeniti svet. Oni žive za radost stvaralačkog trenutka. Da bi imali tu privilegiju, i jedan i drugi moraju se za nju žestoko izboriti. Jer boravak i rad u ateljeu smatraju svojim najvećim uspehom. A stvaralački čin je čin radosti. “Jedino što želim da pokažem posmatraču je radost čina slikanja”, govorio je Anri Matis.

Kolege su na fakultetu. Ivan predaje vajanje, a Đorđe slikarstvo. Međutim, ono što njih dvojicu vezuje je trčanje u prirodi. Aktivna meditacija koja im omogućava pozitivnu misao. Cilj je svakodnevno vajati svoju neorofiziologiju pozitivnim mislima i entuzijazmom, a njihov umetnički rad samo je dokumentacija tog stanja bića.

Vivid je engleska reč koja istovremeno znači živ, snažan i jasan. Sinteza ovih značenja je koncept njihove izložbe u galeriji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu. Izložba je dijalog između dva umetnika koji svoje pozicije smatraju samo ličnom odgovornošću i shvatanjem da u ovom životu mogu promeniti samo sebe. Na taj način, eventualno, mogu uticati i na još ponekog. Oni to rade svojom umetnošću i ličnim primerom.

Zato rade i vežbaju svaki dan. Tiho i strpljivo, neprekidno. Ivan se bavi odnosom zvuka i skulpture. Đorđe realizuje vezu između prirodnih i umetničkih procesa, radeći sa prirodnim materijalima i uticajem velikih prirodnih sila. Ono što ih vezuje je radost čina stvaranja.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.