Izložba vizuelnih umetnika na FSU

/ / Nagrade, Vesti / 12. 09. 2017.

Na Fakultetu savremenih umetnosti protekle nedelje otvorena je izložba studenata prve i druge godine Departmana vizuelnih umetnosti. Publika je imala prilike da se upozna sa novim umetničkim stvaraocima i uživa razgledajući dela iz crtanja, slikanja, dizajna, ali i vajanja i večernjeg akta.

izlozba-alum-2017

Sjajan start budućih uspešnih umetnika

Svaki početak je važan, zbog čega su studenti Fakulteta savremenih umestnosti oduševljeno iščekivali veliku izložbu na kojoj će, neki i po prvi put, predstaviti radove na kojima su vredno radili protekle studijske godine. Među njima je i Snežana Todorović:

Presrećna sam zbog izložbe, do sada nisam imala priliku da se moji radovi prikažu. Nakon završetka prve godine ja sam veoma zadovoljna, nisam očekivala toliko pozitivnih stvari. Dobila sam priliku da se oslobodim, da upoznam malo više sebe i dosta su mi pomogli da ostvarim sve zadatke i da više iskažem ono najvažnije iz sebe.

Profesor Đorđe Stanojević ukazuje na značaj ove izložbe koja predstavlja rezultat otkrivanja umetnosti kod samih studenata:

Kao profesor imam metod koji je veoma važan – ja njih ne učim da crtaju, već oni sami otkrivaju crtanje, jer umetnost ne može da se nauči, ona se otkriva, a sama umetnost je zapravo saznanje i život. Ukoliko to nije tako, stvara se šablon koji njih opterećuje i veoma teško dolaze do svojih poetika. Sem toga, moj zadatak je i da ih osposobim za život umetnika i da nauče o strategijama kako biti umetnik danas, što je izuzetno važno.

Važnost prakse kod stvaranja budućih umetnika

Studenti su prezadovoljni prilikom da se predstave publici, a svoje utiske nakon otvaranja izložbe otkrila nam je i jedna od studentkinja čiji su radovi krasili izložbu, Marija Zornić sa smera Dizajn enterijera.

Prvo što nas je profesorka Jelena Blečić učila jeste da se oslobodimo. Tokom godine nas je vodila, umnogome nam pomogla da radimo i napredujemo. Mislim da je ovo bio pravi izbor za sve nas, a tako se na kraju i pokazalo. Ovo je veoma dobro iskustvo za mlade, posebno početnike kao što smo mi, i jako će nam značiti u daljoj karijeri.

_35A0059Stavljajući akcenat na sticanje praktičnog iskustva i učešće u realnim projektima, studenti FSU već po završetku školovanja iza sebe imaju veliki broj realizovanih dela, a samim tim i vernu publiku i predispozicije da ostvare uspešnu karijeru umetnika.

Profesor Stanojević podsetio je na reči slavnog Balzaka, koji je rekao da između glagola hteti i moći postoji glagol znati, i dodao da zato postoje Fakultet i profesori koji obučavaju ljude za život umetnika:

Ono što je baza FSU jeste da odavde izađu, pre svega, likovno pismeni, da budu profesionalci s jedne strane, i s druge strane da budu spremni za život umetnika, koji je dosta kompleksan i zahteva jednu veoma pametnu strategiju.

Fotografije sa izložbe možete da pogledate u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.