Izum grafičkog dizajnera o kome priča ceo svet

/ / Blog / 8. 07. 2016.

Damjan

Bez obzira na to kojim poslom se bavite, upornost i neopisiva želja za uspehom neophodni su da biste ostvarili ono što ste zacrtali. Upravo ove karakteristike pomogle su mladom grafičkom dizajneru i nekadašnjem studentu ALUM-a, Damjanu Stankoviću da stvori izum kojim je impresionirao svet.

Nesvakidašnji sat koji teče

Inovativna ideja, talenat i korisna znanja, koje s uspehom ume da primeni u praksi, omogućili su mu da dizajnira elektromehanički sat, koji koristi tečnost za prikaz tačnog vremena.

Ovaj proizvod, zasnovan na fer-fluidu, Damjan je nazvao „Rhei sat”, a na njegovo projektovanje potrošio je čak godinu dana. Ipak, o tome da se sav trud isplatio najbolje svedoči prestižna nagrada Red Dot, koju je ovaj mladi umetnik dobio za konceptualni dizajn.

Kada sam krenuo u ovaj projekat, nisam znao ništa o prototipiziranju hardvera, ni šta je strug, ni kako radi CNC, pa sam učio sve u hodu. Kako mi prvi prototipovi nisu bili zadovoljavajući, odlučio sam se na rešenje sa pravim magnetima i mehaničkim sklopom, koji ih pomera naprednazad. Elektroniku koja pokreće mehanizam projektovao je Marko Pavlović, bez koga se projekat ne bi ostvario ovako brzo – opisao je Damjan svoj rad na projektu.

sat

Inspiracija i želja za projektovanjem novih stvari dovela je Damjana do ideje da napravi ovaj sajt koji karakteriše poseban dizajn. Iako funkcioniše po elektronskom mehanizmu, Rhei sat ostavlja utisak da je u pitanju digitalna animacija.

Kako do zacrtanog cilja?

Da put do vrha zahteva znanja, veštine i naporan rad, osetio je i Damjan Stanković već kada je krenuo u realizaciju svog najvećeg projekta. Tokom dizajniranja susretao se sa brojnim problemima, kao što su prototipiziranje hardvera, rad CNC-a i mnogi drugi. Iako prvi prototipovi nisu zadovoljavali njegove kriterijume, Damjan nije odustajao.

Sve ono što je naučio za vreme studija grafičkog dizajna na Akademiji lepih umetnosti i multimedija uspeo je da primeni u praksi, i iskoristi za kreiranje nečeg velikog, što mu je donelo priznatu nagradu i veliki ugled među dizajnerima širom sveta.

Spoj talenta i znanja, koje je usvojio studirajući na ALUM-u, obezbedio je Damjanu sve što mu je potrebno da izgradi uspešnu karijeru grafičkog dizajnera. Danas ovaj grafički dizajner iza sebe ima više od 10 godina iskustva u struci, priznate svetske nagrade, kao i veštine koje ga izdvajaju od konkurencije.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.