Izvođenje predstave „Ljubav i krivica” na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske

/ / Vesti / 30. 06. 2023.

Studenti glume sa Fakulteta savremenih umetnosti pozivaju vas da pogledate njihovu predstavu „Ljubav i krivica”, koju će izvesti u nedelju, 2. jula, s početkom u 17:00, na sceni „Petar Kočić” u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Ovo pozorišno ostvarenje, inspirisano Mihizovom dramom „Banović Strahinja” i nastalo pod budnim okom profesorke Vide Ognjenović i asistenta Mila Lekića, otvara večnu raspravu o odnosu ljubavi i dužnosti i pokreće temu krivice i praštanja.

U predstavi igraju: 

  • Đorđe Jovičić (Banović Strahinja); 
  • Tamara Stanisavljev (Anđa);
  • Jovan Nešković (Vlah Alija);
  • Milo Lekić (Vojin Jugović).

Jesmo li naučili da praštamo?

Pisac Borislav Mihajlović Mihiz u drami „Banović Strahinja” otvara večnu raspravu o odnosu ljubavi i dužnosti na temu krivice i praštanja. 

U našoj adaptaciji trudili smo se da se usredsredimo na genezu krivice analizom okolnosti pod kojima je došlo do prestupa i da izoštrimo stavove aktera kako bismo izdvojili sukob iz širokog okvira prihvaćene neravnoteže između pravila i osećanja. Nastojali smo da sukob oko toga da li ljubav može iskupiti prestupe osvetlimo izbliza kao oštro neslaganje među likovima drame oko pitanja da li ljubav iskupljuje sve prestupe, odnosno da li grešimo kad u ime ljubavi praštamo. 

Svoju varijantu nismo smestili striktno u istorijsko vreme, već smo joj pristupili kao raspravi koja se ne okončava nijednim rešenjem i zato je to pitanje otvoreno za sve izuzetke i u ovom našem vremenu, bez obzira na sva nova saznanja i širinu savremenih pogleda. Nismo, naravno, nasilno remetili izvanredni Mihizov jezik i stil, ali smo sažimanjem usmeravali radnju i raspravu ka temi koju smo izdvojili kao najbitniju za našu predstavu. 

Predstava „Ljubav i krivica” uvršćena je u zvaničnu selekciju Pozorišnog akademskog festivala PAF u Banjaluci. Sve informacije o festivalu možete saznati na Fejsbuk stranici Pozorišnog akademskog festivala.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.