„Artikulisani glumac” – javni čas scenskog pokreta profesorke FSU u SKC-u

/ / Vesti / 25. 10. 2018.

Profesorka Fakulteta savremenih umetnosti, Marina Bukvički, održala je javni čas scenskog pokreta 1. novembra od 19 časova u Studentskom kulturnom centru. Prezentacija je nosila naziv „Artikulisani glumac”. 

Javni čas naišao je na veliko interesovanje ne samo studenata glume, nego i njihovih kolega sa drugih fakulteta, ali i ljudi koji nisu direktno povezani sa umetnošću ali su došli u SKC da nauče nešto novo. 

Profesorka Bukvički, zajedno sa studentima II i III godine glume sa FSU, pokazala je svima zainteresovanima jedinstveni sistem rada sa mladim glumcima koji sadrži najvažnije elemente Mejerholjdove biomehanike, koju je sama implementirala u sistem klasične škole glume. Povezala ga je sa tehnikom glasa i scenskim govorom kao najvažnijim predmetima glumačkog odseka.

Biomehanički treninzi sa upotrebom štapa unapređuju kompletan performans glumca

Svoj rad i inovacije u obrazovanju mladih glumaca profesorka Bukvički već nekoliko godina uspešno prezentuje kroz kreativne biomehanicke radionice na Konferenciji dramagogije u Beogradu (BAZAART).

Za ovu priliku odabrala je jedan od najzanimljivijih, ali i najtežih segmenata biomehaničkog treninga sa upotrebom štapova, koji se do sada pokazao kao najbolji i koji se sprovodi kako individualno, tako i u paru.

Javni čas scenskog pokreta u Studentskom kulturnom centru prošao je više nego dobro na radost svih prisutnih. Isplatio se ovaj naš veliki zajednički rad i trud, kao i izuzetna posvećenost ovom poslu. Studenti su dali ogroman doprinos i uložili svu ljubav i želju da nauče nešto više i odu korak dalje u glumačkom i istraživačkom radu. Neopisivo sam zadovoljna i ponosna što su se moje zalaganje i inovacije u obrazovanju mladih glumaca primenom biomehanike pokazali kao uspešni na polju ove naše profesije.

Kako je biomehanika primenljiva na sve starosne dobi, ovaj javni čas naišao je na veliko interesovanje ne samo kod studenata sa drugih fakulteta već i kod umetnika i običnih građana, koji su došli da saznaju i vide nešto novo. Bio je to pravi spektakl. Ponosna sam na naše studente II i III godine glume (klasa Branislava Lečića i Božidara Đurovića), koji su maestralno predstavili jedan biomehanički proces – od običnih vežbi do građenja lika primenom štapova, te su na taj način pokazali i jednu zavidnu psihofizičku spremnost. Takođe, moram naglasiti da je organizacija SKC-a bila sjajna. Hvala i njima na svemu objasnila je Marina Bukvički.

Ovim vežbama student glume spoznaje pravo značenje radnje na sceni i jača svoje samopouzdanje, koje je najneophodnije u ovom umetničkom pozivu. 

Pogledajte kako je bilo na javnom času scenskog pokreta u SKC-u: 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.