Jelena Keleuva odbranila doktorski umetnički projekat na FSU

/ / Uncategorized, Vesti / 15. 11. 2021.

Fakultet savremenih umetnosti bogatiji je za još jednog doktora umetnosti. Jelena Keleuva odbranila je svoj umetnički projekat „Prisustvo tišine: Fotografija kao umetnost u funkciji govora umetnika u prvom licu”. Mentor na radu bio je dekan Fakulteta savremenih umetnosti Saša Filipović.

Mentor Saša Filipović o doktorskom umetničkom projektu

„Doktorski umetnički projekat ’Prisustvo tišine: Fotografija kao umetnost u funkciji govora umetnika u prvom licu’, na osnovu poznavanja savremenih komunikacija i veoma detaljne analize razvoja fotografije od XIX veka do danas, pravi jedinstvenu sintezu između performansa i medija fotografije. Realizovani radovi imaju dvojaku funkciju: s jedne strane oni su foto-dokumentacija kojom se prati proces performansa, a sa druge strane oni su celina za sebe materijalizovana na platnu ili papiru, jedinstvene strukture i tehnologije izvođenja.”

Dijalektika akcije i materijalizacije osnov umetničke strategije u ovom radu

„Serije radova pod nazivima ’Tišina’, ’Zaklon’, ’U tišini’, ’Prisustvo tišine’, ’Haljina’, ’Krevet’, ’Gnezdo’ komuniciraju putem medija fotografije, materijalizovane na platnu, jedan potpuno novi, neagresivni ton koji navodi savremenog čoveka na duboko preispitivanje. Vizuelizacijom od iskona prisutnog sukobljavanja života i smrti, kroz simbol i metaforu, medijom fotografije, teži ostvarivanju važnog cilja svog rada – pokretanju dubljih misaonih procesa samospoznaje, analitičkog prosuđivanja pojedinca o njegovom vlastitom životu. Značajna uloga fotografije je u uspostavljanju odnosa između autora i recipijenta i istovremeno isticanje mogućnosti da zabeleži proces trajanja performansa. Cilj autorke je da stalno uspostavlja vezu između fizičkog i duhovnog sveta, u procesu govora umetnika u prvom licu. Ona je uvek neko ko fotografiše i u ulozi objekta koji je fotografisan, sve zarad jedne duboke introspekcije i zapitanosti nad večnom temom odnosa života i smrti.”

Biografija Jelene Keleuve

Jelena Keleuva je rođena u Beogradu 1983. godine. Diplomirala je fotografiju na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Radeta Nikolića. Doktorske studije slikarstva na FSU upisala je 2013. godine u klasi profesora Saše Filipovića. Master studije je završila na Filološkom fakultetu 2018. godine.

Osim samostalnih izložbi, izlagala je na više grupnih izložbi. Dobila je nagradu ALU za najbolju fotografiju 2014. godine.

Jelena je autor fotografija mnogih sajtova i publikovanih izdanja, od kojih izdvajamo; kompletnu ediciju od 10 knjiga notnih zapisa narodnih pesama iz raznih regiona Srbije i Balkana Ljubiše Pavkovića, fotografije za CD za Beogradski jazz trio u izdanju PGP-RTS-a, fotografije za monografiju „Časni krst” u Surčinu, fotografije za CD Uroša Dojčinovića – „Egzotični zvuci Japana”.

Izložbe

 • 2015 – Fotografije – Galerija „Progres”, Beograd
 • 2017 – Fotografije – Galerija „Barutana”, Beograd
 • 2017 – Fotografije – Paviljon „Cvijeta Zuzorić”, Beograd
 • 2017 – Slika „Svitanje” – Galerija 73
 • 2017 – Fotografija – Kulturni centar Aleksinac
 • 2018 – Fotografije – Dorćol Platz
 • 2020 – Međunarodna izložba „Mini-akt”, Beograd, Japan
 • 2021 – Međunarodna izložba „Mini-akt”, Beograd, Japan
 • 2021 – Fotografije i instalacija – Galerija Opovo, Beograd
 • 2021 – Majska izložba grafika, „Razgovor sa Mondrijanom”, Grafički kolektiv

Radno iskustvo

Od 2008. do 2009. godine radila je u „Pančevac presu” kao urednik fotografije.
Od 2013. do 2015. godine bila je asistent na Računarskom fakultetu, na predmetu Digitalna kompozitna slika.

Radi kao nastavnik veština na ITS-u, na predmetima: Vizuelne osnove, Rasterska grafika, Programske multimedijalne aplikacije sa veb-dizajnom. Od 2018. godine je asistent na FSU, na predmetima Crtanje i slikanje i Grafika.

Pogledajte kako je bilo na odbrani doktorskog umetničkog projekta Jelene Keleuve. 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.