Konkurs Galerije „Novembar” čija je tema album grupe „Idoli” – „Odbrana i poslednji dani”

/ / Konkursi / 21. 06. 2022.

Galerija „Novembar” raspisala je konkurs za odabir radova za izložbu „Odbrana i poslednji dani”.

Cilj izložbe je stvaranje savremene umetničke produkcije koja promišlja o nasleđu avangardne i alternativne umetnosti u Jugoslaviji kroz sagledavanje albuma „Odbrana i poslednji dani” (1982) beogradskog benda „Idoli”, čiji je jedan od osnivača i članova Srđan Šaper, koji je ujedno i osnivač Galerije „Novembar”.

Promatranje ovog albuma iz savremene perspektive

Koncept izložbe podrazumeva promatranje ovog albuma iz savremene perspektive. Kako umetnici danas razumeju njegov značaj i kakva mu značenja pripisuju? Kako je moguće revalorizovati ovaj album četrdeset godina nakon njegovog objavljivanja? Koji motivi, ideje i poruke i dan-danas pretrajavaju, a koji se pak tumače na potpuno nove načine, u skladu sa sa savremenim senzibilitetom?

Priliku da se izraze imaće umetnici i umetnice iz regiona koji prema baštini jugoslovenske umetnosti imaju i lični odnos – kritički ili nostalgični. Dometi umetnosti 80-ih godina prošlog veka će tako, kroz savremenu produkciju, dobiti nove interpretacije i analizu sa distance, ali i svež pogled inspirisan umetničkim kvalitetima razumljivim upravo zbog zajedničkog kontekstualnog nasleđa.

Radovi treba da budu u vezi sa umetničkim dometom albuma

Ideja kustoskinje i producenata je da radovi na izložbi budu u vezi sa samim umetničkim dometom albuma. Očekuje se da radovi korespondiraju s njegovom estetikom, idejama, temama ili da pak predstavljaju lične impresije izazvane albumom – bilo da je reč o stihu, melodiji, ritmu, motivu ili celovitom albumu kao zaokruženom umetničkom poduhvatu.

Umetnici i umetnice su slobodni u svojim izrazima, tehnikama, dimenzijama i medijumima sve dok postoji konceptualno i estetsko jedinstvo usklađeno s temom konkursa.

Odabrani radovi biće predstavljeni publici u regionu

Odabrani radovi biće otkupljeni za kolekciju za koju je planirano da se predstavi publici u regionu na izložbama u pojedinim gradovima. Članovi stručnog žirija su: Mia David, arhitekta, profesorka i kustoskinja Galerije „Navigator Art”, Boris Miljković, televizijski i filmski stvaralac, i Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije „Novembar”.

Rok za prijavu je 31. jul, a rezultati će biti saopšteni do 31. avgusta.

U prijavi treba da se nalaze: portfolio, koji sadrži prethodne umetničke projekte, statement, biografija i CV umetnika/umetnice, pismeno obrazloženje u kome je objašnjen koncept i kako se on uklapa u temu konkursa i detaljan opis predloženog rada uz pet fotografija rada; ukoliko rad još uvek nije završen, treba poslati predlog sa skicama i dodatnim objašnjenjem, kao i specifikacijama u vezi sa tehničkom izvedbom i materijalima (za prostorne radove poželjna je 3D animacija, ali nije neophodna).

Dokumentaciju poslati na imejl-adresu info@novembargallery.com, a mejl nasloviti „Odbrana i poslednji dani, konkurs”.

Galerija „Novembar” je galerija savremene umetnosti, te izlaže dela savremenih umetnika/umetnica – kako onih već etabliranih na lokalnoj i inostranoj umetničkoj sceni tako i onih mlađih, čija dela publika tek upoznaje. Galerija organizuje izložbe savremenih umetnika/umetnica iz Srbije i regiona, ali i onih poreklom iz Srbije koji žive i rade u inostranstvu.

Učestvujte u ovom konkursu – neka vaša kreativnost dospe do publike u Srbiji i regionu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.