Prijavite se na veliki konkurs za srednjoškolce kreativce! Ove godine inspirišu nas snovi!

/ / Konkursi, Vesti / 14. 02. 2023.

Fakultet savremenih umetnosti nastavlja tradiciju. Veliki konkurs za srednjoškolce kreativce organizujemo šestu godinu zaredom, a ove godine inspirišu nas SNOVI. Tema za 2023. je višeslojna i veoma zanimljiva, a više o pravilima konkursa, u kojim kategorijama možete da se takmičite i na koji način možete da se prijavite saznajte OVDE.

Konkurs se raspisuje u šest kategorija:

 • CRTEŽ (autorski rad u kome dominira crtački izraz izveden u svim crtačkim tehnikama na dvodimenzionalnoj površini ili u 3D prostoru – crno-beli crteži, crteži u boji, linearni ili tonski, klasične ili digitalne i kombinovane tehnike crtanja);
 • SLIKA (autorski rad u kome dominira slikarski izraz realizovan u svim slikarskim tehnikama – akvarel, tempera, akril, mozaik, kolaž, street art, kombinovane tehnike);
 • DIZAJN (grafički dizajn, modni dizajn, industrijski dizajn, dizajn enterijera i ambalaže, ilustracija, arhitektura – klasični ili digitalni crteži);
 • FOTOGRAFIJA (sve vrste umetničkih fotografija, crno-bele ili u boji, analogne ili digitalne, foto-kolaži, foto-montaže);
 • MULTIMEDIJALNI RAD (video-radovi, klipovi, gifovi, snimljeni performansi, instalacije, interaktivna / konceptualna / digitalna umetnost, land art, body art, kinetička umetnost);
 • KREATIVNI TEKST (poezija, proza (kratka priča, esej, reportaža, izveštaj, kreativni novinarski tekst), dramski tekst (scenario, monodrama, duodrama), hibridni žanrovi).

Na konkurs mogu da se prijave svi srednjoškolci iz Srbije, a jedan učenik može da pošalje najviše tri rada, u istoj kategoriji ili u različitim kategorijama.

Obrazloženje teme konkursa:

SAN

Zašto sanjamo i šta ta imaginarna noćna putovanja mogu da kažu o nama samima pitanje je koje vekovima zaokuplja običnog čoveka, ali i naučnike, psihologe i tumače snova. Sigmund Frojd, otac psihoanalize, verovao je da su snovi „carski drum”, koji nam ukazuje na naše potisnute želje. Danas mnogi istraživači tajni sna veruju da su snovi inspirisani aktuelnim dnevnim zbivanjima. Ima, međutim, i onih koji su uvereni da su snovi, u suštini, nasumice poređane slike kroz koje se ljudski mozak „tetura” i nastoji da ih se otrese. I dok naučnici nastoje da prodru u misteriju snova, ljudi ne prestaju da budu fascinirani svojim čudnim i često zastrašujućim svetom snova. Pritom, postoji prava armija analitičara i tumača snova koji tvrde da mogu da vam pomognu da ih razumete. Međutim, ništa na svetu nije tako lažno i puno mekog mraka kao baš tvoj san, tvoja „mala smrt”. Ako te prevari i zaspiš, izgubićeš realan život, prizor jakih događaja. I to je nezamenljivo. Spavaš li više, više ćeš izgubiti. Od „male smrti” ka „velikoj”, tvoje će biti više približeno. Spavanje je „mala smrt”, jer si isključen iz spoljašnjeg. Ako zaspiš, kiša, smeh, cvet ili čitav svet ostaće van tvog domašaja. Fakultet savremenih umetnosti te poziva da i ove godine učestvuješ na Velikom konkursu za srednjoškolce kreativce. Tema je „San” – san kao zgusnuta univerzalna lepota življenja, kao viđenje nevidljivog, kao ponavljanje neponovljivog, kao dopuna jave i oskudnog života. Njim se govori kao što se govori i postoji, kao što se postoji i brani od prevelike nadiruće snage iščeznuća.

 Dušica Filipović

Bitno je samo da budete originalni, jedinstveni i svoji i da pokažete svu svoju kreativnost.

Konkurs traje do 5. maja 2023. godine

Svi oni koji žele da učestvuju na konkursu potrebno je da popune prijavu do 28. aprila. Svoje radove potrebno je poslati i u originalu (na adresu FSU, Svetozara Miletića 12, 11000 Beograd) i u elektronskoj formi tako što će popuniti ONLAJN-PRIJAVU najkasnije do 5. maja 2023. godine.

Svaki učesnik može da pošalje na konkurs najviše tri rada. Svaki rad treba da bude potpisan. Na poleđini rada treba da napišete: ime i prezime, ime i prezime mentora ako je rad nastao pod mentorstvom, naziv škole u koju idete i razred, svoj kontakt telefon i kontakt telefon mentora, ukoliko ga imate, kao i svoju imejl-adresu.

Fotografije radova i digitalne radove potrebno je sačuvati u rezoluciji od 300 dpi, u JPG formatu, duža strana 15 cm. Radove za kategoriju kreativnog teksta treba sačuvati u Word formatu.

Radove obavezno imenovati na sledeći način: ime prezime – naziv škole – naziv rada – kategorija (npr. PETAR PETROVIĆ – ŠKOLA ZA DIZAJN – LETO – FOTOGRAFIJA). Digitalne radove odštampati na papiru A4 formata, fotografije izraditi na foto-papiru A4 formata.

Detaljnije o načinu prijavljivanja i tome kako radovi treba da izgledaju saznajte na LINKU.

O kvalitetu radova odlučiće stručni žiri u sledećem sastavu: jedan istaknuti umetnik, jedan istoričar umetnosti, gimnazijski profesor književnosti i profesori Fakulteta savremenih umetnosti.

Nagrada za sve učesnike – velika izložba u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti

Za najbolje među najboljima obezbeđene su vredne nagrade:

 • jednogodišnja stipendija za FSU – pobednik konkursa;
 • tablet i knjiga – za pobednike pojedinačnih kategorija;
 • besplatan kurs Photoshopa – za prva tri mesta u svim kategorijama.

Sve naše srednjoškolce kreativce nagradićemo velikom izložbom svih pristiglih radova  koja će se održati u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti. Tog dana biće dodeljene nagrade svim pobednicima.

Prijavite se za učešće na velikom konkursu za srednjoškolce kreativce, neka svi vide umetnika u vama!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.