KONKURS ZA STREET ART UMETNIKE „NACRTAJ MI BUDUĆNOST EVROPE”

/ / Konkursi / 8. 03. 2022.

Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa kompanijom „New Moment New Ideas” i kroz partnerstvo sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, organizuje oslikavanje murala u Novom Sadu pod nazivom „Nacrtaj mi budućnost Evrope”.

Poziv je upućen mladim umetnicima između 18 i 35 godina iz Srbije, Zapadnog Balkana i Evrope koji žele da se njihov glas čuje kroz umetnost. Dobrodošli su umetnici koji su spremni da kroz street art izraze sopstvenu viziju evropske budućnosti, osvrnuvši se na društveno angažovane teme.

Prijave za učešće otvorene su od 25. februara do 18. marta. Formu za prijavu popunite ovde.

„Artist in residence” – prilika za učenje, razvijanje ideja i mišljenja

Konkurs predstavlja značajnu priliku za studente sa Departmana vizuelnih umetnosti, pred kojima je mogućnost da učestvuju u programu „Artist in residence” kao gostujući umetnici u jednoj od najpoželjnijih destinacija ove godine, koja ponosno nosi titulu prestonice kulture Evrope 2022. Pored izuzetnog iskustva koje ovaj događaj donosi, učesnici će upoznati i brojne kolege s kojima će biti u prilici da razmene iskustva i ideje, kao i da prošire svoje znanje.

Tokom boravka u Novom Sadu, od 18. aprila do 9. maja, osam odabranih umetnika zajedničkim naporima će oslikati zid na Keju žrtava racije, koji će potom biti svečano otkriven u okviru proslave Dana Evrope, poslednjeg dana njihovog gostovanja u ovogodišnjoj „Evropskoj prestonici kulture”.

Umetnici koji žele da učestvuju u inicijativi „Nacrtaj mi budućnost Evrope” treba da popune formular za prijavu i prilože kratku biografiju, portfolio, kao i skicu sopstvenog viđenja zadate teme putem ovog linka: futureofeurope.newmoment.com, gde je moguće ispratiti sve detalje u vezi sa učešćem u inicijativi, kao i uputstva i informacije u vezi sa pripremom i oslikavanjem murala.

Za odabrane umetnike obezbeđen je boravak, predavanje iznenađenja, kao i odgovarajuća nadoknada za vreme trajanja ove kreativne inicijative.

Pristigle prijave pregledaće renomirani žiri, kojim predsedava Lazar Sakan, idejni tvorac i kustos „New Moment Gallery”, u kojoj je tokom 12 godina priređeno nekoliko stotina značajnih izložbi i kulturnih dešavanja.

Predstavnici žirija su i dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske, konceptualni umetnik Nikola Džafo i dva predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Želimo vam puno sreće na konkursu!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.