Marku Nikoliću su znanja stečena na FSU pomogla da oživi najrazličitije likove

/ / Vesti / 6. 01. 2023.

Marko Nikolić je pre tri godine diplomirao na odseku Gluma u klasi prof. Božidara Đurovića, a po završetku studija na FSU postao je član ansambla pozorišta u Vranju. U proteklih par godina Marko je imao priliku da igra uloge u predstavama cenjenih reditelja kao što su Jug Đorđević, Nemanja Savković, Stevan Bodroža i drugi. Znanje stečeno tokom studija na FSU pomoglo mu je da na pozorišnim daskama oživi najrazličitije likove.

Arhiva pozorišta "Bora Stanković"

Foto: arhiva pozorišta „Bora Stanković”

Profesori Božidar Đurović i Hadži Nenad Maričić insistiraju na temeljnom istraživanju piščeve biografije i epohe u kom je nastalo dramsko delo, a zahvaljujući ovoj praksi koju je Marko usvojio tokom studija, sa uspehom je izneo ulogu Kolena u predstavi „Žorž Danden”, čiji je reditelj Nemanja Savković.

U predstavi „Nečista krv” u režiji Juga Đorđevića naročito su došli do izražaja scenski govor i dikcija, koju je Marko usavršio na FSU:

Pošto sam u većem delu predstave preuzeo ulogu naratora, podrazumevalo se da mi dikcija bude perfektna. Kada sam upisao Fakultet savremenih umetnosti, u početku mi je to bilo dosta teško, budući da sam imao velikih problema sa scenskim govorom. Međutim, profesorka Biljana Đurović je bila uporna i nije odustala od mene ni od ostalih studenata dok scenski govor nismo savladali do kraja.

Tehnike impostacije glasa, pokreta i scenskog govora, kojim se razbijaju stihovi i emocije, studenti FSU posebno razvijaju na predmetu Antika, na trećoj godini studija. Po Markovim rečima, antika nije nimalo jednostavna za bilo kog glumca budući da se razlikuje i od komedije i od drame. U izazovnoj antičkoj drami „Okamenjeno more” u režiji Stevana Bodrože Marko je imao ulogu Kalhasa, koja je potpuno sporedna u predstavi. Zahvaljujući Markovoj upečatljivoj izvedbi, ovu ulogu su primetili i publika i kritičari.

Scenskom pokretu se na studijama glume posvećuje posebna pažnja, a Marku je stečeno znanje naročito značilo pri oživljavanju lika Strašila u predstavi „Čarobnjak iz Oza” rediteljke Aleksandre Kovačević:

Ova uloga je od mene zahtevala savršen scenski pokret. Bilo je neophodno da svoje telo pretvorim u tuđe, u nešto što čak nije čovek. Na Fakultetu savremenih umetnosti su nam bili omogućeni dodatni časovi scenskog pokreta kod profesorke Marine Bukvički i profesora Slobodana Beštića. Kad god je negde zapelo pri stvaranju ovog lika, bilo je dovoljno da se setim samo najosnovnijih stvari koje sam naučio.

Radujemo se da ispratimo dalji razvoj karijere našeg diplomca Marka Nikolića i čestitamo mu na dosadašnjim uspesima!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.