Masterklas „Intermedijalnost u izvođačkim umetnostima” u Galeriji „Artget” 28. maja

/ / FSU Galerija Sajt Radionice, Vesti / 26. 05. 2022.

U subotu, 28. maja, s početkom u 11 časova u Galeriji „Artget” održava se zanimljiv masterklas na temu „Intermedijalnost u izvođačkim umetnostima”. U pitanju je dvočasovno predavanje na kome će se analizirati različite vrste interakcija između pozorišta i drugih medija u umetničkom radu Barbare Matijević i Đuzepa Čika.

Masterklas je besplatan i otvoren za sve zainteresovane učesnike, odnosno studente umetničkih akademija, umetnike različitih profila (koreografe, igrače, pozorišne reditelje, dramaturge, glumce, izvođače, umetnike novih medija itd.) i drugu radoznalu publiku naše kulturne organizacije.

Interakcija između medija plesnog teatra i medija interneta

Intermedijalnost je uvedena u različite umetničke oblasti šezdesetih godina prošlog veka i, kao širok koncept, bavi se kombinacijama i procesima razmene između različitih medija.

U kontekstu Barbarinog i Đuzepovog rada, koncept intermedijalnosti posebno naglašava aspekt međusobnog uticaja i interakcije između medija plesnog teatra i medija interneta, što rezultira redefinisanjem oba i zauzvrat vodi osveženju percepcije.

Masterklas će se vrteti oko konkretnih umetničkih taktika i strategija pregovaranja između fizičkog i virtuelnog, oflajn i onlajn medija, dekonstruišući moguće načine na koje se može učiniti da mehanika pozorišta koegzistira sa mehanikom interneta u živoj predstavi.

O predavaču: Barbara Matijević

Barbara Matijević studirala je jezike i književnost paralelno sa plesom i glumom u Zagrebu (Hrvatska). Sa Đuzepom Čikom, osnivač je i umetnički kodirektor pozorišne kompanije Premier Stratagème sa sedištem u Parizu.

U svom radu istražuje uticaj digitalne kulture na pripovedanje kroz forme autofiktivnih performansa, predavanja, radio-pozorišta, grupnih koreografija, izložbi fotografija i instalacija. Njen rad je predstavljen u preko 30 zemalja Evrope, Azije i Latinske Amerike, u pozorišnim i plesnim prostorima, filmskim festivalima, umetničkim galerijama i muzejima.
Kao igračica i glumica sarađivala je sa nizom koreografa i pozorišnih reditelja u Francuskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Belgiji (Boris Šarmac, Žoris Lakost, Bojan Jablanovac). Predavala je na Umetničkoj akademiji u Osijeku, Zagrebačkoj plesnoj akademiji, Helsinškoj akademiji likovnih umetnosti i koledžu Lasale u Singapuru.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.