Monoopera „Ana Frank” na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u nedelju, 5. juna

/ / Vesti / 2. 06. 2022.

Fakultet savremenih umetnosti i doktorand dramskih umetnosti Antonia Mirat pozivaju vas da pogledate doktorski umetnički projekat – monooperu „Ana Frank”, koja će premijerno biti izvedena u nedelju, 5. juna, od 20:30 na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovaj umetnički projekat nastao je u koprodukciji sa Muzejom žrtava genocida u Beogradu i u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Projekat je nastao pod mentorstvom profesora Božidara Đurovića. Solistkinja i rediteljka je Antonia Mirat, a korepetitor Nemanja Nikolić. Ulaz na predstavu je besplatan.

Monoopera po delu Grigorija Frida

Monoopera „Ana Frank” nastala je po uzoru na delo čuvenog ruskog kompozitora Grigorija Frida i napisana je za sopran i kamerni orkestar.

O autoru: Antonia Mirat

Antonia Mirat, sopran, rođena je 1983. godine u Splitu. Sa 17 godina upisuje Muzičku akademiju. Dve godine kasnije debituje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Šišmiša u operi Morisa Ravela „Dete i čarolija”. Iste godine predstavlja eksjug oslovensku regiju na takmičenju „Hans Gabor Belvedere” u Beču, gde njen talenat zapaža Luka Targeti, odgovorno lice „Milanske skale”, te dobija posebno priznanje od njega. Sa 20 godina ulazi u finale međunarodnih takmičenja „Ondina Otta” u Mariboru, „Vero Vision” u Zagrebu i „Rijeka belcanto” u Rijeci. U tom periodu osvaja I nagradu na državnom takmičenju u Rijeci, a u Zagrebu dobija svoju prvu glavnu ulogu u karijeri – ulogu Kraljice noći u Mocartovoj „Čarobnoj fruli”, pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Kranjčevića.

U Mocartovoj godini (2005) nastupa prvi put sa simfonijskim orkestrom i izvodi Mocartove koncertne arije pod palicom maestra Aleksandra Kalajdžića, a kao najbolji student odseka za solo pevanje Muzičke akademije u Zagrebu dobija stipendiju za seminar sa Sonom Gazarijan u Beču.

Godine 2006. dobija novu naslovnu ulogu Madam Srce u Mocartovom pozorišnom komadu, kojom se predstavlja publici u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, „Zorinom domu” u Karlovcu i publici u Londonu. Iste godine izabrana je da predstavlja Hrvatsku na svetskoj izložbi u Londonu posvećenoj Milki Trnini, gde je održala solistički koncert, koji je ispratila televizija BBC.

Diplomirala je 2007. godine u Zagrebu na Muzičkoj akademiji i dobila zvanje profesora. Iste godine ostvaruje saradnju sa Marčelom Rotom, a 2008. godine bila je nominovana za državnu nagradu „Darko Lukić” kao najbolja hrvatska mlada operska pevačica. Iste godine održava svoj prvi solistički koncert u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, a zatim peva solističke arije iz Tijardovićevih opereta „Little Floramye” i „Splitski akvarel” na Stadionu „Poljud” pred 16.000 ljudi. Njen talent zapaža i Tereza Kesovija, te ostvaruje koncertnu saradnju i sa njom. Godine 2009. ostvaruje svoj producentski i kompozitorski debi, operetu „Trogirski akvarel”, u kojoj je imala glavnu ulogu. Godine 2010. debituje u Beču ulogom Kraljice noći iz opere „Čarobna frula”, pod dirigentskom palicom maestra Maksimilijana Cenčića. Iste godine nastupa u slavnoj Bečkoj gradskoj dvorani.

Godine 2011. ulazi u finale takmičenja „Monserat Kabalje” u Saragosi i kao nagradu za taj koncert održava majstorske kurseve kod Monserat Kabalje. Januara 2012. godine postaje članica operskog studija maestra Danijela Fera u Njujorku na Univerzitetu „Džulijard”.

Repertoar belkanta usavršava kod proslavljenog španskog mecosoprana Terese Berganze u Madridu, a lid i nemački repertoar usavršava kod profesora Nikolasa Sirsa na konzervatorijumu „Royal College of Music” u Londonu. Iste godine ulazi u finale prestižnog takmičenja „Salvatore Papagallo” u Bariju. Godine 2013. dobija stipendiju za stručno usavršavanje Mocartovog repertoara kod Barbare Boni u Salcburgu. Iste godine dobija ulogu Lusije di Lamermur iz istoimene opere G. Donicetija na otvaranju Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni lav” u Umagu, pod dirigentskom palicom Damira Zlatara Freja.

Godine 2014. ostvaruje muzičku saradnju sa velikim muzičkim imenima kao što su Anđelo Bertaki (Milano), Đenaro Sika (Firenca), Antonela Pijanecola (Verona), Silvija Kolombini (Milano) itd. Stalna je članica operskog studija „Scuola Antica” u Firenci, maestra Đenara Sike. Kao gostujući profesor, ostvarila je saradnju sa Akademijom u Dubaiju (Royal College of Music).

Godine 2016. nastupa u finalu britanskog takmičenja „X Factor” kao počasni gost,na Stadionu „Vembli” u Londonu.

Doktorand je poslednje godine doktorskih studija pod mentorstvom profesora
Božidara Đurovića na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.