NA PLAVOM TRAGU MILOŠA CRNJANSKOG: KAKO JE SVE U VEZI, NA SVETU

/ / Uncategorized, Vesti / 16. 05. 2018.

 gostujuće predavanje profesorke FSU Dušice M. Filipović za savremene gimnazijalce 

U utorak, 8. maja 2018. (u znak sećanja na 40 godina od smrti Miloša Crnjanskog) doc. dr Dušica M. Filipović održala je u Savremenoj gimnaziji još jedno edukativno, zanimljivo, interaktivno predavanje o životu i delu Miloša Crnjanskog, o temama koje su obeležile njegovo stvaralaštvo, a i dalje su aktuelne. Predavanje je obuhvatilo tri celine: život Miloša Crnjanskog, tumačenje sumatraizma kroz programsku i antologijsku pesmu Crnjanskog Sumatra i tumačenje velikog lirskog romana Seobe kroz ljubavne odnose glavnih junaka.

 

Sudbina pisca kao sudbina junaka

Odlično predznanje učenika Savremene gimnazije o kapitalnim temama kada je reč o Crnjanskom, izuzetna motivacija za rad i osvajanje novih znanja, kreativan duh, elokventan vokabular, problemski pristup narativu Miloša Crnjanskog pokazali su savremenost, intelektualnu radoznalost i misaonu raznolikost savremenih gimnazijalaca.

Tako se, kroz interpretaciju proširenu zanimljiivostima iz Crnjanskovog života i dovođenjem u vezu njegove sudbine sa usamljeničkom sudbinom njegovih junaka, prešlo na uočavanje psiholoskih prepreka, drama i dilema junaka Seoba:

Učenicima sam postavila visok zahtev za praćenje časa, kompleksnu diskurzivnu aparaturu, vremenski delikatan „akademski” okvir od 90 minuta, ali oni su prevazišli sva moja očekivanja, rekla je dr Filipović i dodala: Iz tog sliva granali su se rukavci koji su postali skoro neuhvatljivi: eksplozija mladalačke misli, strasno istupanje, hrabra odbrana, delikatna suočavanja, vešto usmerene tranzicije iz jednog u drugi problemsko-motivski okvir – stvorili su impresivnu dinamiku časa koja je san svakog nastavnika…
Mogla bih posebno govoriti o zdravom i smelom pristupu savremenih gimnazijalaca temama bračne i vanbračne vernosti, erosa i tanatosa, gubljenju porodičnih etičkih i estetičkih postulata, o njihovoj «sokratovskoj» odbrani svakog od triju junaka romana i, suštinski, empatijskom odnosu učenika prema sudbini čoveka koga rat i stalne seobe nose kao slamku kroz bure vremena i istorije … Sve to čini i ovaj čas i samog Crnjanskog svežim, živim i aktuelnim, jer u njegovom delu iznova otkrivamo univerzalne teme ljudske sudbine.

Smrti nema: Ljubav je večna

Dijaloškim i interaktivnim pristupom u tumačenju učenici su uspeli da povežu daleke predele, ljude i sudbine sa sudbinom pisca, a sudbinu pisca sa sudbinom genija u nauci i umetnosti.

Uočili su da postoje nevidljive veze koje teraju junake na pokret u tuđinu, u prazninu, ali pokreću i ljubav u njima. Da ljudi i narodi nestaju, ali da je ljubav večna.

Uočili su da beskrajni plavi trag za kojim idu junaci Seoba može biti slika večne potrage za Obećanom zemljom, a da kompleksni i tragički prizvuk muško-ženskih odnosa i veza junaka ovog velikog romana otkriva svu modernost Crnjanskovog književnog rukopisa u 21. veku.

Savremeni medenjaci za savremene gimnazijalce

 Tijana Popović, saradnica u nastavi na Fakultetu savremenih umetnosti, obradovala je na kraju časa najaktivnije i najkreativnije tumače dela Crnjanskog svojim slatkim M-Eden medenjacima. Bili su to originalni pokloni iscrtanim motivima analiziranih dela : dalekog indonezijskog ostrva Sumatre, Yina i Yanga, citati iz Seoba, ali i motivi Savremene gimnazije i Fakulteta savremenih umetnosti,

I poslednje pitanje: gde je život?

U iščekivanju učeničkih eseja na večne teme koje su sami otvorili tokom ovog skoro dvočasovnog putovanja kroz delo Crnjanskog, a koji će biti nagradjeni na jesen, najavljujemo neka nova druženja i početak novog koncepta razmene ideja na potezu Savremena gimnazija – Fakultet savremenih umetnosti.
A pitanje Crnjanskog Gde je život ? još jednom će nas podsetiti Kako je sve u vezi na svetu i kako Nema života bez veza – kako je pisao, mislio i govorio Miloš Crnjanski, veliki liričar srpske proze i veliki pesnik srpskog jezika.

 

Autor: doc. dr Dušica M. Filipović


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.