Novo gostovanje predstave „Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti” 30. marta u Narodnom pozorištu u Nišu

/ / Vesti / 29. 03. 2023.

„Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti”, predstava u kojoj igra i koju je napisala Annamaria Serda, doktorantkinja na klasi kod prof. Vide Ognjenović, prvi je dramski komad o čuvenoj balerini Karloti Grizi, prvoj „Žizeli” u istoriji baleta, te otkriva malo poznatu i interesantnu priču o njenom odnosu sa koreografom Žilom Peroom, sa kojim je delila ljubav prema baletu, koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala.

Ovaj komad je osvežavajuć i drži pažnju do samog kraja. Dozirane muzičke celine u kojima glumci demonstriraju impresivne vokalne sposobnosti, dopunjene dijalozima i monolozima stvaraju jedinstven ambijent i bude različite emocije. Predstava Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti nije samo obična priča o životu jedne primabalerine. To je priča o odnosu ljubavi i slobode i o njihovim granicama. Komad nam postavlja brojna pitanja kao što su: Mogu li ljubav i sloboda ići zajedno ili je u svetu muškaraca neminovno da ljubav znači odricanje od slobode i slobodnog izbora? Da li je moguće u partnerskom odnosu biti samostalan? I, na samom kraju, ono što ostaje kao najjači utisak jeste svakako pitanje: U kojoj meri se kao individue izgubimo kroz različite zahteve profesije, publike i nama bliskih osoba?

(Nedeljka Borojević, „Hoću u pozorište”, 28. 4. 2022)

Premijera predstave je bila 2. 10. 2021. u Rovinju, u Pozorištu „Antonio Gandusio”, u sklopu umetničkog festivala „Rovinj, Art & more”, čiji je umetnički direktor Ronald Braus, operski pevač i glumac, koji u ovoj predstavi tumači lik Žila Peroa. Na klaviru ih prati Mario Čopor. Predstava sadrži originalne songove koje je komponovao hrvatski kompozitor i dirigent Darijan Ivezić, a režiju potpisuje hrvatska balerina i koreograf Ljiljana Gvozdenović. 

Predstava je krajem 2021. godine dobila Nagradu „Sv. Eufemija”, koja se dodeljuje na festivalu „Rovinj, Art & more” za promociju i revitalizaciju kulturne baštine Istre. 

Potom su usledila izvođenja u Zagrebu (Zagrebačko kazalište lutaka, 7. 2. 2022), Beogradu (Bitef teatar, 11. 2. 2022), Novom Sadu (Újvidéki Színház, 27. 4. 2022), Zaječaru (Pozorište „Zoran Radmilović”) i nedavno u londonskoj opštini Kensington i Čelsi (Chelsea Theatre, 28. 9. 2022), gde je izvedena pred prepunim gledalištem. 

U četvrtak, 30. marta, u 20 časova, predstava gostuje u Narodnom pozorištu u Nišu, a za april su već zakazana izvođenja u Puli (Istarsko narodno kazalište), i u Trstu (Teatro Miela).


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.