Odbrana završnog rada Nikole Jovovića

/ / Odbrane završnih radova / 3. 07. 2023.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo o terminu odbrane završnog rada kolege Nikole Jovovića i ujedno vas pozivamo da se pridružite ovom događaju.

Odbrana završnog rada na osnovnim akademskim studijama kolege Nikole Jovovića pod nazivom „Unapređenje korelacijskih odnosa između pozorišnih kostima, kao segmenta umetnosti, i muzeja i galerijskih prostora, kao stubova kulture”, kod mentora Irine Tomić, održaće se u utorak, 4. jula, od 10:45, u Konferencijskoj sali.

Kostimografija predstavlja jedan od najvažnijih segmenata izvođačkih umetnosti i, kao takva, zaslužuje poseban osvrt na istorijat njenog razvoja. Ova oblast se pokazala kao veoma važna u pogledu pripreme i realizacije pozorišne predstave iz aspekta stvaranja određenog vizuelnog utiska kod publike i predstavljanja bitnih dramskih elemenata i likova. Akcenat je na pozorišnoj kostimografiji, te je, shodno tome, u ovom radu dat pregled najznačajnijih epoha koje su uticale na razvoj kostimografije, od antičkih vremena pa sve do danas. Analiza je obuhvatila predstavljanje različitih stilova, tehnika i materijala korišćenih kroz istoriju, uz prateće društveno-istorijske i kulturno-umetničke okolnosti. Istraživanje razvoja kostimografije kao discipline predstavlja i predložak za sagledavanje osnovne ideje rada, koja je usmerena na uspostavljanje saradnje između pozorišnih i muzejskih institucija. U praktičnom delu rada dat je i osnovni nacrt ideje kroz predlaganje određenih modela poslovne saradnje čiji su ciljevi veće angažovanje publike za posete pozorištima i muzejima, proširivanje postojeće umetničke zajednice i podizanje kulturne svesti. Sve to treba da dovede do unapređivanja kulturno-umetničkih sadržaja, veće povezanosti sa publikom, umrežavanja sličnih ustanova kulture i njihovog motivisanja za dalji rast i razvoj kroz ovaj projekat, uz podršku relevantnih instanci. Uz to, ovakvi vidovi saradnje doveli bi i do povećanog interesovanja za kostimografiju, čime bi ta oblast dodatno dobila na značaju.

Odbrana završnog rada je važan trenutak u životu svakog studenta, a takođe i prilika da studenti pokažu svoje znanje i veštine stečene tokom studiranja. Podsećamo vas da su sve odbrane završnih radova na FSU javne, kao i da je odbrana svečan čin. Očekujemo vaš dolazak i verujemo da će ovaj događaj biti koristan i zanimljiv svima koji budu prisustvovali, a kolegi Jovoviću želimo mnogo uspeha!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.