Studenti glume sa FSU uveličali otvaranje izložbe u Domu Vojske Srbije

/ / Vesti / 27. 07. 2018.

Mladi glumci sa FSU još jednom su pokazali da su stvoreni za velika dela. Oni su svojim scenskim prikazom uveličali otvaranje izložbe slikara Peđe Đakovića „Golgota i Vaskrs” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Izložba je posvećena stradanjima srpske vojske kroz periode, u kojima su između zemlje i neba vekovima stajali sveti ratnici, zadojeni mlekom Majke Jugovića i Stojanke majke Knežopoljke, predvođeni čestitim knezom Lazarom i majorom Dragutinom Gavrilovićem. Ta golgotska stradanja probranoj beogradskoj publici na trenutak su oživeli studenti glume Fakuteta savremenih umetnosti.

Studenti iz klasa Božidara Đurovića i Vide Ognjenović oduševili odabranu publiku

Svoj dar za glumu pokazali su studenti iz klasa profesora Božidara Đurovića i Vide Ognjenović – Jovana Stević, Aleksa Radojlović i Nikola Ugrinović, uz svesrdnu pomoć prijatelja i dramskog umetnika Aleksandra Lazića i uz poj Katarine Gojković i Nemanje Perkučina.

Filigranski su tkali niti između zemlje i neba, između predaka i potomaka, predvođeni mentorskom rukom profesorke Biljane Đurović, scenariste ovog dramskog prikaza. Izrazom svedenu, a emocionalno snažnu režiju potpisao je prof. Božidar Đurović.

Nesumnjivo je da je ovaj scenski prikaz umetnika FSU ostavio podjednako snažan pečat kao i dela Peđe Đakovića.

„Golgota i Vaskrs” – tragedija kao sudbina i večna slava srpskog vojnika kroz istoriju

Postavka Peđe Đakovića „Golgota i Vaskrs” predstavlja jedan od najznačajnijih opusa umetnikovog stvaralaštva posvećenih stradanju srpske vojske kroz periode. Tragedija kao sudbina i večna slava prožeta je Kosovskim bojem, golgotom stradalničkih podviga srpske vojske za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, pa i novijih ratova. Direktor Medija centra „Odbrana”, pukovnik Stevica Karapandža, istakao je da su dela Peđe Đakovića, koja ukazuju na svetost srpskog ratnika, ravna – ikoni.

Izložbu slika „Golgota i Vaskrs” otvorio je književnik Radovan Kalabić, koji je istakao da je ova izložba „kulturno-identitetska svečanost srpskog naroda” koju nam je priredio vrsni đak slavne praške slikarske škole.

O autoru – Peđa Đaković

Peđa Đaković je rođen 1964. godine u Derventi (Jugoslavija). Završio je Likovnu akademiju u Pragu, samostalno je izlagao u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Engleskoj i Crnoj Gori. Učestvovao je na brojnim izložbama u svetu.
Dobitnik je više nagrada za svoj rad: „Terezin” – glavna nagrada (1986); I nagrada Akademije likovnih umetnosti u Pragu (1988); Specijalna nagrada za slikarstvo praške Akademije umetnosti – „Masarik” (1995), Nagrada „Salvador Dali” za slikarstvo (1996); Nagrada za slikarstvo Evropskog kruga Franca Kafke (1997).
Njegova dela se nalaze u značajnim umetničkim kolekcijama širom sveta. Živi i radi u Pragu.

Pogledajte kako je bilo u Domu Vojske Srbije: 

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.