Otvaranje izložbe „Harmonija sfera i prostora”

/ / Vesti / 20. 02. 2018.

Izložba „Harmonija sfera i prostora” Ružice Bajić Sinkević i Vere Virijević Mitrović, profesorki Fakulteta savremenih umetnosti, biće otvorena u utorak, 20. 2. 2018, u 19h u Maloj galeriji ULUPUDS-a.

Pozivamo vas da prisustvujete otvaranju izložbe radova profesorki FSU koje su dve godine zajednički radile na svojim magistarskim radovima u radionici Fakulteta primenjenih umetnosti i na kraju rešile da te svoje radove pokažu javnosti.

Obe autorke su magistri iz oblasti zidnog slikarstva. Po poetici su slične, i obe posvećene mozaiku kao primenjenoj i likovnoj disciplini.

Ružica Bajić Sinkević predstavlja ciklus „Harmonija sfera”

Profesorka Bajić Sinkević na izložbi „Harmonija sfera i prostora” predstavlja radove iz ciklusa „Harmonija sfera”. Inspiraciju za mozaičke instalacije sfernog oblika nalazi u drevnom filosofskom koncepu svojstvenom pitagorejcima. Medijum mozaika umetnica izvodi iz dvodimenzionalnog i pretače u trodimenzionalni prostor, sagledavajući mozaičke objekte kao likovne celine. Sfere su prečnika od 20 do 40 cm, čime umetnica transponuje vizuelnu igru boja, formi i senki gigantskih planetarnih površina u svima dostupan i pristupačan format.

Sposobnost umetnice da svoj intimni svet translocira na duhovni nivo i nadasve individualni izraz čini njeno delo izuzetnim i originalnim.

Vera Virijević Mitrović zadužena je za ciklus „Prostori”

Vera Virijević Mitrović na ovoj izložbi predstavlja radove iz ciklusa „Prostori”. „Prostori” su ciklus dekorativnih, koloristički živih mozaika malog formata, koji više asocijativno nego likovno nagoveštavaju misaono i duhovno putovanje individue kroz nasleđe mediteranske kulturne baštine.
Ovakav mozaik, preobražen u intimistički artefakt, obraća se malim dimenzijama, ali prisnim jezikom, malom čoveku sadašnjice okrenutom sebi i udobnosti svog svakodnevnog životnog okruženja.

Izložbu u Maloj galeriji ULUPUDS-a možete pogledati do 28. februara 2018. godine.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.