Pogledajte izložbu nekadašnjih studenata FSU u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke

/ / Vesti / 15. 10. 2020.

Svršeni studenti likovnih umetnosti Nevena Jeličić i Marko Prešić napreduju krupnim koracima. Njih dvoje pozivaju vas u Umetnički centar Univerzitetske bibilioteke „Svetozar Marković” (Bulevar kralja Aleksandra 71) na izložbu dobitnika nagrada za najbolji crtež na izložbi „START 5”.

Postavku ovo dvoje umetnika možete pogledati od utorka, 13. oktobra. Oboje su diplomirali na smeru Slikarstvo 2019. godine na Fakultetu savremenih umetnosti u klasi profesora Đorđa Stanojevića.

Nevena Jeličić: ciklus slika „Budućnost u dolini”

Nevena Jeličić će publici predstaviti ciklus slika „Budućnost u dolini”, o čemu je sama napisala sledeće:

– To je istraživanje, eksperiment oblika i boje u tehnici ulje na platnu. Istraživanje i rad na unutrašnjim bojenjima, senzaciji boje koje involviram prenosim na platno (objekat) kao viziju, neposredno, ne prepisujući prirodu iz okruženja, već onu unutrašnju, bivstvenu.

Objektivizujući unutrašnji doživljaj, rađaju se oblici, simboli koji popunjavaju prazninu da bi se uspostavila veza, da se celini pruži više punoće. Celina je izvan konkretnih objašnjenja, izvan granice razuma, zato je treba osetiti. Prvenstveno, moje traganje je preusmereno na konkretan sadržaj boje, koja u određenim okolnostima komunicira sa ostalim elementima na platnu. Pokušavajući da oslobodim boju bilo kakve konvencionalne forme, doživljavam je kao biće, objekat. Ovaj proces stvaranja takođe je zasnovan na iskustvima koja su se desila u prirodi, šumama i planinama u Srbiji.

Doživljaji nastaju putovanjem kroz mračne predele, šume, livade. Prirodi se prepuštam kao biće koje je deo nje. To iskustvo odiše magijskim osećajima, gde duša komunicira sa dušom prirode, suprotno psihi koja ima odbojnost prema mraku. Mi smo uvijeni u oblak promenljivih slika beskrajnih preliva u tolikoj meri da čovek prosto zaželi da kaže da ništa nije stvarno. Mi smo slika beskrajnih svetova, poslednje tajne nastajanja i nestajanja prebivaju u nama, da ne posedujemo sve to, kako bismo mogli spoznati. Slika poseduje dubinu nas samih i nju kao takvu predstavljam u naizmeničnosti nivoa i preklapanja, kreativnosti i destrukcije. Taj proces spaja krajnosti lepog i ružnog, bića i njegove senke, tmine i svetla, stapanja toplog i hladnog.

Nevena Jeličić

Marko Prešić: „Izobilje”

Marko je dobitnik nagrade za najbolji crtež na izložbi „START 5” 2019. godine i učestovovao je na brojnim grupnim izložbama. Publici će predstaviti izložbu „Izobilje”, za koju je recenziju napisala istoričarka umetnosti Slavica Obradinović.

– Opčinjenost slikarstvom i iskonsko umetničko nadahnuće su osveženje koje na našu umetničku scenu donosi mladi slikar Marko Prešić. Svojom prvom samostalnom izložbom umetnik se odvažio da publici predstavi svoja dela i skrene pažnju ljubitelja i poznavalaca umetnosti. U susretu sa Markovim slikama izvedenim klasičnim slikarskim postupkom, uz izbor motiva koji je duboko ukorenjen u istoriji umetnosti – ženski akt i portret – suočeni smo sa snažnim, kompletnim i autentičnim likovnim ostvarenjima.

Ženske figure i likovi smešteni u enterijeru ili eksterijeru su savremeni, poetični i duboko lični. Poznavanje anatomije, prostora, kompozicije, svetlosti i vešto korišćenje tehnike akril na platnu upotpunjeni su pažljivo odabranim koloritom. Specifičan izbor intenzivnih, osnovnih, čistih boja i njihovo komponovanje stvara živu atmosferu slike, dajući joj posebnu emociju i značenje. Marko Prešić bojom gradi sliku, dok dodatni estetski doživljaj kreira intenzivna paleta. Fascinacija životom, emocijama i ljubavlju u njenom celokupnom značenju okosnica je stvaralaštva Marka Prešića.

Svoj unutrašnji svet umetnik prenosi na slikarsko platno ostajući veran slici, ne potpadajući pod trendove savremenog doba. Marko nas ponovo upoznaje sa lepotom i mogućnostima slikarstva koje budi emocije fokusirajući pogled ka izobilju i bujnosti života u njegovim brojnim aspektima. Slike nastale na samom početku umetnikovog stvaralaštva pokreću sva naša čula i dopiru do najtananijih osećanja, odišući radošću života.

Slavica Obradinović

Posetite Umetnički centar Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” i uživajte u umetničkim delima dvoje sjajnih mladih slikara.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.