Ponos FSU: Miloš Vujić jedini doktor umetnosti u Republici Srpskoj

/ / Vesti / 1. 03. 2019.

Fakultet savremenih umetnosti podario je Republici Srpskoj prvog doktora umetnosti! Mladi slikar Miloš Vujić nedavno je doktorirao iz oblasti likovnih umetnosti na temu „Umetnik kao mitolog”, i to pod budnim okom mentora Vladmira Veličkovića i Saše Filipovića.

Miloš Vujić uveliko izlaže u brojnim galerijama širom Srbije, član je ULUS-a, a o periodu studiranja na FSU i o saradnji sa svojim profesorima pričao je za portale iz Republike Srpske – http://srpskacafe.com i https://www.glassrpske.com, gde možete pročitati kompletan intervju, a mi vam prenosimo najzanimljivije delove:

O svom mentoru, čuvenom slikaru Vladimiru Veličkoviću, ima samo reči hvale:

Riječ je o vanserijskom umjetniku. Dostupan je i otvoren za saradnju. U početku saradnje postojao je veliki pritisak, jer je riječ o velikom autoritetu likovnog svijeta. Ipak, poteškoće nastale u radu rješavali smo bez problema, jer u ovome slučaju zadobijeni savjeti odmah dopiru do umjetnika, tako i mene, bez inače prisutnog prkosa koji svako od stvaralaca ima u sebi. Naveo bih jedan slučaj, a u pitanju je jedan od naših sastanaka, nakon kojeg sam drastično izmijenio svoju poetiku i dotadašnji pristup motivu. Moje slike su ekstremnom brzinom prešle put od žestoko ekspresivnog izraza ka umjerenoj i svedenoj formi, što je inače period koji traje dosta dugo u slučaju samostalnog stvaranja. Saradnja sa Vladimirom Veličkovićem mi je ostala u najpozitivnijem sjećanju.

Sa predavačima na Fakultetu savremenih umetnosti sjajno je sarađivao i kaže da mu je to bila čast.

U slučaju mladog umjetnika veliku ulogu igra promjena sredine. Moj slučaj je ovaj odlazak u Beograd. Prije pet ili šest godina, prisustvovao sam odbrani magistarskog rada Renata Rakića. On je banjalučki slikar, veliki umjetnik, prvi mentor i čovjek koji me je spremio za akademiju i uveo u svijet slikarstva. Na odbrani sam prvi put čuo profesora Sašu Filipovića, sada dekana i profesora na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, a tada člana komisije. Mogu reći da sam već tada znao da ću, ako odem u Beograd, težiti da radim sa tim profesorom. Mogao sam da slušam i posmatram umjetnike i pedagoge, kao što su Vladimir Veličković, Saša Filipović, Gordan Nikolić i Dragan Zdravković u isto vrijeme. To je veliko iskustvo, ali i čast – rekao je Marko Vujić. Saša Filipović je sigurno najbolji pedagog sa kojim sam se susreo u toku školovanja. Nije mu predstavljalo problem da dođe kući da pogleda slike iako sam imao atelje i u prostoru akademije. Zajedno smo radili na master radu „Moji pijetlovi”, gdje mi je bio mentor, a kasnije i komentor u slučaju doktorskog – umjetničkog projekta.

Fakultet savremenih umetnosti ponosan je na svog doktora, a sledeća izložba Miloša Vujića planirana je za avgust i septembar 2019. godine u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija” i u Galeriji ULUS u Beogradu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.