Posetite izložbu „Prisustvo tišine” u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti

/ / Vesti / 6. 12. 2021.

Fakultet savremenih umetnosti domaćin je još jedne interesantne izložbe, čiji je autor mlada umetnica Jelena Keleuva, koja je nedavno odbranila doktorski umetnički projekat „Prisustvo tišine”.

Umetničke radove iz ovog opusa moći ćete da vidite u Galeriji FSU od utorka, 7. decembra, od 18:00, za kada je zakazano svečano otvaranje.

Kustoskinja Galerije Irina Tomić napisala je svoje viđenje izložbe:

„Tišina je shvaćena kao opšti pojam, ali i pojam vizuelnih umetnosti, koji svoja uporišta nalazi u filozofiji, psihologiji, književnosti, epistemologiji. Univerzalnost pojma tišine omogućava njegovo tematizovanje u diskursima fotografije kao umetnosti, kao i svim vizuelnim umetnostima, ali i u muzici, arhitekturi i književnosti. Posebna pažnja posvećena je fenomenu tišine kao prisustva u različitim vrstama prostora. U radu se ’konkretizuje’ i razmatra kao činilac nevidljivi mentalni prostor autora kao preduslov njegovog umetničkog stvaranja, ali i u realnim okvirima, vizuelno dostupnim posmatraču u prostoru instalacije, kada se njena uloga u realizaciji vizuelnog narativa menja i kada svoju funkciju preuzima iz jezika kao osnovnog sredstva komunikacije, uz prilagođavanje specifičnim izražajnim sredstvima fotografije kao umetnosti. Istraživanja govora umetnika u prvom licu temelje se na psihološkim studijama i teorijama savremene umetnosti, ali i proživljenim iskustvima savremenih umetnika koji ideju i koncept sublimiraju u proces kao umetnički iskaz.
Komunikacija na relaciji umetnik – umetničko delo – posmatrač shvaćena je kao podsticaj posmatrača na razmišljanje o sopstvenom identitetu. Fotografija je razmatrana kao vizuelni medij s dvostrukom ulogom u govoru umetnika u prvom licu. Kao artefakt, ona najpre materijalizuje i prezentuje proces govora umetnika kao višeslojni sadržaj, a potom u direktnom kontaktu s posmatračem inicira novi proces – komunikaciju fotografije s recipijentom u novom realnom izložbenom prostoru i uticaj fotografije na posmatrača. Po rečima Rolana Barta, to je ’treće značenje’ fotografije. Iz razmatranja pojmova tišine, fotografije i govora umetnika u prvom licu izvodi se zaključak o značaju umetnosti i fotografije kao umetnosti u čovekovom vazdašnjem pokušaju razumevanja života i smrti, trajanja i prolaznosti i sugeriše dominacija duhovnog nad fizičkim.”

O autoru:

Jelena Keleuva je rođena u Beogradu 1983. godine. Diplomirala je fotografiju na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Radeta Nikolića. Master studije završila je na Filološkom fakultetu 2018. godine. Doktorske studije slikarstva u klasi profesora mr Saše Filipovića upisala je 2013. godine, a tezu je odbranila 2021. godine.

Osim samostalnih izložbi, izlagala je i na više grupnih. Dobitnik je nagrade ALU za najbolju fotografiju 2014. godine.
Autor je fotografija za brojne sajtove i publikovana izdanja (izbor): kompletna edicija od 10 knjiga notnih zapisa narodnih pesama iz raznih regiona Srbije i Balkana autora Ljubiše Pavkovića, fotografije za CD za „Beogradski jazz trio” u izdanju PGP-RTS-a, fotografije za monografiju „Časni krst” u Surčinu, fotografije za CD „Egzotični zvuci Japana” Uroša Dojčinovića.

Tokom 2008. i 2009. godine radila je kao urednik fotografije u „Pančevac presu”. U zvanju asistenta radila je na Računarskom fakultetu (2013–2015). U zvanju nastavnik veština predavala je na ITS-u (2015–2018). Od 2018. godine radi kao asistent na FSU.
Dođite u Galeriju FSU i uživajte u umetničkim fotografijama Jelene Keleuve.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.