Pozivamo sve umetnike da se prijave za učešće u programu „VideoArt Garden”

/ / Konkursi / 14. 07. 2023.

VideoArt Garden” je četvorodnevni program na otvorenom koji obuhvata prikazivanje video-umetnosti i filmova. Praćen je tematskim razgovorima, zvučnim i poetskim eksperimentima u bašti istorijske zgrade Cazarma U, smeštene u centru Temišvara, evropske prestonice kulture za 2023. Za selekciju filmova zadužene su umetnica Larisa Crunțeanu i kustoskinja Cristina Stoenescu, koje će se fokusirati na umetničke izraze iz regiona, kako istorijske tako i savremene, u saradnji sa lokalnim i međunarodnim organizacijama. Izabrana dela će uključivati i gostujuća umetnička dela, kao i filmove poslate putem otvorenog poziva.

Tema ovog četvorodnevnog događaja nosi naziv Premazi (Coatings), koja konceptualno povezuje nematerijalnu, prolaznu prirodu medijskog vremena sa teksturnim telom lakirane boje ili skulpturalnih površina, dodatno naglašavajući krosmedijsku etiku programa. Premaz nije samo telo već i ravna površina koja prati ivice trodimenzionalnog prostora, opisuje stanje između, površinsku tenziju, teksturu i izloženost spoljnim silama. Od industrijskih proizvoda do poljoprivrednih proizvoda, od odeće do dizajna eksterijera, od jezika do paralimbičkog korteksa, sve ima površinu koja ga drži na okupu, daje mu određeni izgled i čini da se nosi sa spoljašnjim svetom na određeni način. Slično tome, filmovi prikazani u selekciji će se smenjivati između površine i dubine, narativnih i vizualnih eksperimenata, kako apstraktnih tako i reflektujućih formata filmske produkcije, kao epiderma vizuelnog kontakta.

Kako se prijaviti

Organizatori su u potrazi za eksperimentalnim filmovima i video-artom maksimalnog trajanja do 20 minuta. Kandidati treba da dostave sledeće informacije:

 • link ka video-radu – preferira se platforma Vimeo
 • sinopsis;
 • tri slike iz filma;
 • link ka personalnom veb-sajtu ili nalogu na društvenim mrežama.

Rok za prijavu je 21. 7. 2023.

Ukoliko materijal bude prihvaćen, potrebno je da bude:

 • digitalni fajl (quicktime, mov format, enkodiran kao H264, 1080p, stereo AAC enkodirani zvuk, maksimalna brzina prenosa podataka za video: 20 Mbps / MPEG4, 1080p, stereo AAC enkodirani zvuk, maksimalna brzina prenosa podataka za video: 20 Mbps) ili Blu-Ray disk.
 • sa engleskim titlovima, isporučen kao zaseban fajl.

Materijal je potrebno poslati mejlom do 21. jula, 00:00 EEST, na adresu: videoartgarden@gmail.com. Za sve dodatne informacije možete se obratiti organizatorima putem adrese: videoartgarden@gmail.com.

Organizator programa: Copia Originala

Projekat finansira Ministarstvo kulture, putem Centra za projekte Temišvara. Projekat je deo nacionalnog programa Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023 i finansiran je putem programa Grow Timișoara 2023, koji sprovodi Centar za projekte Temišvara sredstvima izdvojenim iz državnog budžeta, putem Ministarstva kulture.

Partneri na projektu su NVO Ezop Beograd (https://ngoaesop.org/) i Still In Belgrade (https://stillinbelgrade.com/).

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.