Pozivamo vas da prisustvujete odbrani završnog rada Milice Jasikovac

/ / Odbrane završnih radova / 3. 07. 2023.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo o terminu odbrane završnog rada koleginice Milice Jasikovac i ujedno vas pozivamo da se pridružite ovom događaju.

Odbrana završnog rada na osnovnim akademskim studijama koleginice Milice Jasikovac pod nazivom „Simulakrum, stvarnost, istina”, kod mentora Dušana Stojakovića, održaće se u utorak, 4. jula, s početkom u 13:30, u Konferencijskoj sali.

Rad istražuje odnos savremenog doba prema istini i umetnosti. Autor polazi od pretpostavke da savremeni, moderni život odbacuje svaki duhovni smisao zarad prolaznih, ovozemaljskih, pogrešno shvaćenih užitaka. U svim sferama života je došlo do apsolutne banalizacije čoveka, i kao duhovnog i kao fizičkog bića, a zatim i do njegove komercijalizacije. Istini se ne suprotstavlja laž direktno, niti pokazuje svoje pravo lice. Ona se krije iza maske, a ta maska je sačinjena od pozitivističkih i utilitarističkih interpretacija istine. Istina i umetnost su bezvremene, iskonske i neosporne vrednosti i kao takve ne podilaze pobudama samoživosti. Nasuprot njima, sve prolazne, duhovno infantilne predstave istine kreiraju se i menjaju zavisno od potreba demokratski zaštićenih masa. Služeći se raznovrsnim metodama, filozofskim, religijskim, estetičkim, sociološkim, psihološkim itd., autor proučava odnos istine i njenog privida – simulakruma – i ispituje granice do kojih seže bezumlje. Teorijski deo rada definiše pojam simulakruma i suprotstavlja se simulaciji, a zatim, kroz praktične primere, dokazuje početne hipoteze i, na kraju, potvrđuje superiornost iskonske i večne istine.

Odbrana završnog rada je važan trenutak u životu svakog studenta, a takođe i prilika da studenti pokažu svoje znanje i veštine stečene tokom studiranja.  Podsećamo vas da su sve odbrane završnih radova na FSU javne, kao i da je odbrana svečan čin. Očekujemo vaš dolazak i verujemo da će ovaj događaj biti koristan i zanimljiv svima koji budu prisustvovali, a koleginici Jasikovac želimo mnogo uspeha!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.