Pozivamo vas da prisustvujete odbrani završnog rada Nevene Stanković

/ / Odbrane završnih radova / 3. 07. 2023.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo o terminu odbrane završnog rada koleginice Nevene Stanković i ujedno vas pozivamo da se pridružite ovom događaju.

Odbrana završnog rada na osnovnim akademskim studijama koleginice Nevene Stanković pod nazivom „Život i delo konceptualnog umetnika Vita Akončija”, kod mentora Dragana Ćalovića, održaće se u utorak, 4. jula, s početkom u 10:00, u Konferencijskoj sali.

Delo konceptualnog umetnika Vita Akončija predstavlja jedno od pionirskih stvaralaštva druge polovine 20. veka u Njujorku. Akončijeva praksa vezana je za dizajn, arhitekturu i performans. Ono što ga odvaja od klasičnih stvaralaca istog perioda jesu šokantna ekscentričnost, nekonvencionalnost i kontroverznost, koje prate njegov celokupni rad, kao i istupanje u video-sferu i javni prostor. Akonči je poznat kao kritičar komercijalizacije umetnosti i preformulacije subverzivnih praksi na tržištu umetnosti. Početak njegovog stvaralaštva, vezan za performans, doneo mu je veliku popularnost. Njegovo stvaralačko zaveštanje je komercijalna arhitektura koja dodaje upliv tela u svoje prostore i postavlja kritična pitanja u kontekstu dizajna. Prepoznatljivost svih umetničkih izraza Akončija je akcija u realnom vremenu i prostoru, bilo da su njegova dela kategorisana kao performans, instalacija, skulptura ili pejzažni dizajn. Mesto na kome se radnja odvija u stvaralaštvu ovog umetnika dobija ulogu prolaznog umetničkog objekta i svedoči o formiranju umetnosti performansa od 60-ih do 80-ih godina prošlog veka. Akonči je postao sinonim za umetničku transgresiju, usmeravao je svoju nemirnu energiju tokom većeg dela svog života na dizajn i arhitekturu. Odbacio je ograničenja koja diktiraju umetničko tržište i javnost. Akonči je stvarao estetske fenomene koji su šokirali, iznenađivali i zadivljivali publiku, često je primoravajući da reaguje i učestvuje u radu. Akončijeva umetnička taktika dovodila je u pitanje pasivnost sa kojom ljudi teže da konzumiraju umetnost. Primenjujući neverovatno intimne sadržaje, kao i netradicionalne materijale i forme, Akonči je podstakao ono što se često smatralo suprotstavljenim odnosom između njega, publike i institucionalnog umetničkog polja.

Odbrana završnog rada je važan trenutak u životu svakog studenta, a takođe i prilika da studenti pokažu svoje znanje i veštine stečene tokom studiranja.  Podsećamo vas da su sve odbrane završnih radova na FSU javne, kao i da je odbrana svečan čin. Očekujemo vaš dolazak i verujemo da će ovaj događaj biti koristan i zanimljiv svima koji budu prisustvovali, a koleginici Stanković želimo mnogo uspeha!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.