Pozivamo vas na izvođenje programa „Telo u prostoru kao osnovni nosilac značenja”

/ / Vesti / 27. 06. 2023.

Pozivamo vas da dođete na izvođenje celovečernjeg programa „Telo u prostoru kao osnovni nosilac značenja”, koji će se održati u utorak, 27. juna, s početkom u 21:00, na Letnjoj sceni pozorišta „Portal”.

U programu nastupaju studenti I godine glume u klasi prof. Miloša Đorđevića i prof. Hadži Nenada Maričića, studenti II godine glume u klasi prof. Irfana Mensura i prof. Branislava Lečića, kao i studenti master studija u klasi prof. Božidara Đurovića.

U prvom delu studenti I godine glume u klasi prof. Miloša Đorđevića i prof. Hadži Nenada Maričića prikazaće svest o osnovama govora tela i mogućnostima osnovne scenske stilizacije u prostoru i vremenu, kao i vladanje glumačkom igrom bez reči. Dakle, predstaviće sebe i ono „Ja jesam” kroz stilizovane minijature koje su sami osmislili uz odabranu muziku, a koje se odnose na njihovo shvatanje sveta u kome žive i njihovo pozicioniranje u njemu kroz tanana emocionalna stanja koja ih prate na putu sazrevanja. Za poslednju etidu studenta Nikole Sarmeša, po njegovoj zamisli, prof. Dina Miletić komponovala je muziku. U ovom delu učestvuju: Aleksandra Mlađenović, Maksim Mićković, Luka Dimitrijević, Lana Ðuricković, Julija Rajković (klasa prof. Miloša Đorđevića), Voja Miličić, Jovana Trošič, Jelisaveta Timotijević, Lea Gracija Matejić, Nikola Sarmeš (klasa prof. Hadži Nenada Maričića).

Drugi deo se odnosi na gradivo II godine iz ovog predmeta, čiji je jedan od glavnih ciljeva da se kroz različite psihofizičke vežbe studentima probude osnovna i praktična znanja stilizacijama pozorišne komunikacije, kao što je komedija del Arte, kako bi mogli da izvršavaju glumačke zadatke i duže scenske celine kroz improvizaciju, kombinujući telesni i verbalni narativ kroz analizu i konstrukciju lika, ali i karikaturu kroz osnove pomenute oblasti, što je ujedno i cilj. Iz tog razloga su se u građenju lika studenti poslužili delovima teksta komada „Kerovi” Kristofera Dž. Džonsona, u koje su implementirali svoje stečeno znanje. U ovom delu učestvuju: Petar Racić (vučjak), Sara Pečurica (čivava), Anđela Janković (štene), Isidora Jejinić (rotvajler), Uroš Papić (avganistanski hrt), Sara Jović (avganistanski gonič), Vukašin Mitrović (džek rasel), Petar Milunović (avganistanski hrt) – klasa prof. Irfana Mensura, Anđela Kuzmanović (patuljasti šnaucer), Dunja Antić (ovčar), Jana Rokić (štene), Jovana Georgojev (pudlica), Ognjen Jović (rotvajler) – klasa Prof. Branislava Lečića.

Treći deo pokriva gradivo master studija, koje obuhvata postdramski teatar i specifičan način građenja lika i pokreta u različitim vrstama pozorišta – od klasičnog do savremenog teatra, kao i od apstraktno-eksperimentalnog pozorišta do performansa. Koriste se elementi koreodrame, mašte i uobrazilje, tumačenje simbola i njihova transformacija u neverbalno kroz koncept u kome je najbitnija ideja i šta je sam umetnik tim konceptom želeo da kaže. Takođe, ovaj istraživački proces studentima je pomogao da shvate značaj tela u prostoru kroz znak, simbol, apstrakciju i ritual, kao i da dovoljno razviju znanje i sposobnost kako bi samostalno ili u grupi uspešno odigrali predstavu neverbalnog ili pak verbalnog teatra, kombinujući svoja stečena znanja. Iz tog razloga, kao polazna osnova, poslužio je dramski tekst „Prst” Doruntine Baše, kojim su studentkinje master studija Andrijana Božić i Jana Dekanski (klasa prof. Božidara Đurovića) uspešno završile svoje studije. 

Vidimo se u utorak, 27. juna, od 21:00, na izvedbi programa „Telo u prostoru kao osnovni nosilac značenja”. Ulaz je besplatan.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.