Pozivamo vas na odbranu doktorskog rada

/ / Odbrane završnih radova, Vesti / 7. 11. 2023.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo o terminu odbrane doktorskog rada kolege Žolta Varge i ujedno vas pozivamo da se pridružite ovom događaju.

Odbrana doktorskog rada kolege Žolta Varge pod nazivom „TRAGOM BORSKOG NOTESA: Muzika i poezija u ambijentalnom teatru”kod mentora Božidara Đurovića, redovnog profesora Fakulteta savremenih umetnosti, održaće se u četvrtak, 9. novembra, s početkom u 15:30, u sali SM22.

 

Nemili životni usud prerano preminulog, ali briljantnog i slavnog mađarskog pesnika jevrejskog porekla i posthumno (tokom ekshumacije) pronađena knjiga poezije „Borski notes” u zadnjem džepu pesnikovih pantalona bili su umetnički izazov doktorandu Žoltu Vargi da osmisli i sa srpskim i mađarskim glumcima režira dvojezičnu ambijentalnu predstavu ispred spomenika Miklošu Radnotiju u Boru. Nesvakidašnja predstava nadahnuto i impresivno razotkriva organski spoj poezije i muzike sa posebnim izazovom koji nudi ambijentalni teatar.

„Tragom Borskog notesa” je autentičan pozorišni doživljaj koji ne govori samo o čežnji i neopisivoj ljubavi prema voljenoj ženi ispisanim u deset pesama i četiri razglednice, istinskom patriotizmu i veri u život u trenucima životnog beznađa nego i o nemilosrdnosti i surovosti fašizma prema hiljadama logoraša zatočenih u zloglasnom logoru u Boru tokom Drugog svetskog rata.

Članovi komisije za odbranu doktorske disertacije su:

  1. Vida Ognjenović, profesor emeritus FSU, predsednik;
  2. Ljubiša Jovanović, red. prof. Fakulteta muzičkih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu;
  3. Božidar Đurović, red. prof. FSU, mentor.

Odbrana doktorskog rada je jedan izuzetno važan trenutak u životu. Podsećamo vas da su sve odbrane radova na FSU javne, kao i da je odbrana svečan čin. Očekujemo vaš dolazak i verujemo da će ovaj događaj biti koristan i zanimljiv svima koji budu prisustvovali, a kolegi Vargi želimo mnogo uspeha!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.