Čuveni srpski scenograf Aleksandar Denić gost FSU

/ / Obaveštenja, Vesti / 29. 11. 2023.

Imamo izuzetnu čast i zadovoljstvo da vas obavestimo da će sledeći gost tribine „Susreti” biti renomirani srpski scenograf – Aleksandar Denić.

Tim povodom vas pozivamo da budete gosti osme tribine „Susreti”, koja će se održati u utorak, 5. decembra, sa početkom u 18 časova, u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti.

Sledeći gost FSU: Slavni srpski scenograf 

Aleksandar Denić je srpski vizuelni umetnik, slikar, filmski i pozorišni scenograf.

Autor je većeg broja pozorišnih i filmskih scenografija, kako kod nas tako i u inostranstvu.

​​Godine 1992. diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, stekavši zvanje diplomirani slikar/scenograf.

Svoju plodonosnu karijeru započeo je 1985. godine na filmu, kao idejni tvorac scenografija nekih od remek-dela jugoslovenske i srpske kinematografije. Poslednju deceniju skoro isključivo je posvetio pozorišnoj i operskoj scenografiji, oblasti u kojoj je prepoznat kao jedan od najplodonosnijih evropskih stvaralaca. 

U njegovim vizuelnim interpretacijama dramskih tekstova scena postaje osoben i razrađen semiotički sistem koji likovnim sredstvima razmatra postmodernu svakodnevnicu, istoriju, identitet, odnos pozorišnog i medijskog spektakla, kao i društvene zadatke. Upravo iz tog razloga Denićeve scenografije predstavljaju neke od najuspelijih i kritički najpriznatijih evropskih i svetskih vizuelnih dramaturgija, koje samosvesno istražuju sopstvene komunikacijske potencijale.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao što su: Godišnja nagrada ULUPUDS-a za scenografiju, Kristalna prizma Filmske akademije Jugoslavije, „Zlatni vitez”, nominacija za EMI nagradu za scenografiju filma „Rasputin”, „Zlatni ćuran”, operski scenograf godine po izboru Opernwelta, „Bühnenbildner des Jahres” i mnoge druge.

Od 2012. godine uzima aktivno učešće u akademskoj zajednici i postaje vanredni profesor scenografije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Od 2015. do 2016. godine bio je redovni profesor scenografije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, a od 2021. vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U periodu od 2012. do 2022. godine sarađuje sa najznačajnijim evropskim pozorištima i institucijama kulture, od bečkog „Burgteatra”, preko berlinskog pozorišta „Folksbine”, pa sve do pariskog „Odeona”, radeći na scenografijama predstava, opera i baleta.

Karijera Aleksandra Denića, pored kritički zapaženog scenografskog rada po kome je najpoznatiji, uključuje članstva u Nacionalnom savetu za kulturu, Upravnom odboru Narodnog pozorišta u Beogradu i ULUPUDS-u, čiji je predsednik bio svojevremeno, rad na poziciji umetničkog direktora Beogradskog letnjeg festivala (BELEF), kao i osnivanje Srpske filmske asocijacije.

Velika nam je čast što ćemo imati priliku da ugostimo Aleksandra Denića, te pozivamo sve studente i profesore, ali i ostale zainteresovane, da dođu i lično upoznaju našeg renomiranog umetnika i dizajnera. 

Vidimo se u utorak, 5. novembra, sa početkom u 18 časova.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.