PRОFESORKA FSU DUŠICA M. FILIPOVIĆ NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI

/ / Vesti / 18. 06. 2020.

Profesorka Fakulteta savremenih umetnosti doc. dr Dušica Filipović našla se među predavačima na Međunarodnoj naučnoj konferenciji pod nazivom „NATO agresija na SRJ (R. Srbiju) – DA SE VEČNO PAMTI”.

 

Ova konferencija upešno je održana u Beogradu 10. juna 2020. u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo i Instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću.

Analiza serije crteža likovnih umetnika sa Kosova i Metohije

Svoj doprinos spoznaji istine i odjeku NATO agresije profesorka Filipović izložila je u svom radu Umetnost peva posle rata: Goran Stojčetović i Saša Filipović – početak i kraj u slici bez reči. Ističući da umetnost nekada daje odgovore na ona pitanja na koja se istorija ne usuđuje, ona je analizovala seriju crteža dvaju likovnih umetnika sa Kosova i Metohije, pripadnika tzv. Generacije X (rođenih u periodu od 1968. do 1974. godine).

Predmet opservacije bili su umetnički radovi nastali neposredno, uoči i za vreme NATO agresije na SRJ (Republiku Srbiju), kao i oni koji referišu na ovaj događaj i utiču na oblikovanje likovnog jezika ovih umetnika. Problematizujući ključne likovne teme kroz neposredno doživljenu ratnu traumu iskazanu u autopoetičkim komentarima umetnika (u tzv. Dnevničkim zapisima Gorana Stojčetovića i Prologu Saše Filipovića) definisane se strukturalne odlike, istaknute sličnosti i razlike i ukazano na genezu motiva i tema putem kojih se otkrivaju nova značenja likovnih fenomena u vezi sa traumatičnim ratnim iskustvom.

Učesnici skupa su dali predloge za rešenje određenih problema, ali su otvorili veliki broj pitanja na koje nauka i struka tek treba da daju odgovore.

Konferencija obuhvatila veliki broj učesnika

Konferencija je okupila veliki broj učesnika, predavača i slušalaca iz zemlje i sveta. Naučni skup su ispred organizatora otvorili emeritus prof. dr Života Radosavljević i prof. dr Dragan Tačić. Izuzetnu pažnju su privukla izlaganja zasnovana na ličnim iskustvima neposrednih učesnika odbrane. O političkim, geostrateškim i vojnim aspektima pripreme, toka i odbrane od agresije govorio je general pukovnik u penziji prof. dr Branko Krga, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. General pukovnik Spasoje Smiljanić je elaborirao bitne činjenice o Oružanoj agresiji NATO sa posebnim osvrtom na Ulogu RV i PVO u odbrani zemlje od daleko nadmoćnijeg agresora. General policije prof. dr Obrad Stevanović je ukazao na odnose Vojske Jugoslavije i policije Srbije tokom operacije na Kosovu i Metohiji pre, za vreme i posle agresije NATO pakta, navodeći teorijske postavke, zakonska rešenja, te iskustva iz prakse.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.