Predstava „Bekstvo ka sebi” studenata glume sa FSU uvrštena u takmičarski program međunarodnih festivala

/ / Vesti / 21. 04. 2023.

Studenti treće godine glume sa FSU u klasi redovne profesorke Ljiljane Blagojević poslali su snimak ispitne predstave iz petog semestra glume pod nazivom „Bekstvo ka sebi” na nekoliko internacionalnih festivala. Reč je o scenskom prikazu odlomaka iz antičkih tragedija u režiji i dramaturškoj obradi docenta Kaline Kovačević, tadašnjeg pedagoga Fakulteta savremenih umetnosti.

Ubrzo je usledilo obaveštenje da je predstava prošla selekcioni proces i da je uvrštena u takmičarski program dva velika festivala, i to:

1. The International Festival of Theatre Schools – ISTROPOLITANA PROJECT 2023, koji se održava u Bratislavi od 1. do 7. juna 2023. godine.

Međunarodni festival visokoškolskih pozorišnih škola pod nazivom „Istropolitana Project” osnovan je 1977. godine i održava se bijenalno. Do sada su se na njemu predstavile 84 škole iz celog sveta. Festival sa svojim takmičarskim delom predstavlja značajan događaj u kontekstu slovačke kulture i pozorišnog obrazovnog sistema u srednjeevropskom regionu i jedini je festival te vrste u Slovačkoj. Cilj festivala je da omogući kreativni susret najmlađe generacije pozorišnih umetnika iz domaćih i međunarodnih škola i da se prezentuju različiti pristupi i poetike.

2. International Festival of Student Theatre Kestenburg 2023

Međunarodni festival studentskih pozorišta Kestenburg trajaće šest meseci i biće organizovan na pet kontinenata. U takmičarskom programu je 12 studentskih predstava sa 6 kontinenata i predstavnicima iz Italije, Bugarske, Francuske, Republike Srpske, Šri Lanke, Irana, Nigerije, Australije, SAD, Perua i Srbije. Proglašenje pobednika održaće se 19. juna u Banja Luci.

Čestitamo studentima i njihovoj profesorki Ljiljani Blagojević na neverovatnom uspehu i željno iščekujemo lepe vesti i odgovore sa drugih festivala, gde je proces selekcije još uvek u toku.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.