Predstava „Disko svinje” deo programa „Mesec nezavisne scene” u Bitef teatru

/ / Uncategorized, Vesti / 26. 01. 2023.

Predstava „Disko svinje”, koja predstavlja autorski projekat dvoje svršenih studenata glume sa FSU Strahinje Padežanina i Jovane Golubović, ponovo će biti izvedena 31. 1. 2023, sa početkom u 20 časova. Predstava je deo programa „Mesec nezavisne scene”, koji se tokom januara održava u Bitef teatru. 

Plakat: Suzana Sumrah

 

Predstava „Disko svinje” nastala je pod mentorstvom Branislava Lečića, a kao asistent režije potpisana je Marija Mladenović. 

Provokativan i radikalan komad „Disko svinje” irskog autora Ende Volša jasno i otvoreno problematizuje društveno nasilje, seksualnost, tinejdžersko buntovništvo i nasilje, siromaštvo, krize i iluzije zapadnjačke porodice i grada, kao i kulturu generacije X. „Disko svinje” predstavljaju jedan je od fundamentalnih tekstova koji su u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka uticali na formiranje jednog internacionalnog stila u dramskom pozorištu – neobrutalizma. 

Odnos dvoje tinejdžera tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja

Komad prati odnos dvoje tinejdžera rođenih istog dana, koji se znaju još od svog rođenja. Problem nastaje onog trenutka kada se suoče sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja. Iako su na prvi pogled predstavljeni kao negativci, oni predstavljaju samo žrtve sistema, proizvod društva sa kojim nisu znali da se nose.

Dva aktera postavljaju sebi brojna pitanja o ljubavi, seksualnosti i životu. Gledaoci ili mrze ili vole Svinju i Prcoljka – neki ih razumeju i saosećaju sa njima, drugi ih pak osuđuju, ali sasvim je izvesno da svako može da prepozna delić sopstvenog odrastanja i iskustva u ovom pozorišnom komadu.

Kilijan Marfi se proslavio nakon uloge u ovoj predstavi

Drama je prvi put izvedena 1996. godine u Irskoj, gde je uloga Svinje igrao tada nepoznati glumac Kilijan Marfi, danas najpoznatiji po ulozi u čuvenoj seriji „Peaky Blinders”. Predstava je postigla ogroman uspeh i lansirala je kako Marfija (kao glumca) tako i Volša (kao autora i reditelja) u sam vrh savremene evropske drame. Marfi je danas velika zvezda malih ekrana.

Dođite u utorak, 31. januara, u 20 časova, u Bitef teatar i uživajte u sada već kultnom komadu svetske pozorišne scene u izvedbi svršenih studenata glume sa FSU.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.