Predstava doktorantkinje FSU proglašena je za najbolju na međunarodnom festivalu

/ / Vesti / 19. 12. 2023.

Predstava ,,Carlotta Grisi – Od Vižinade do vječnosti“, koja je praktični deo umetničkog doktorskog rada doktorantkinje FSU Annamariie Serde pod mentorstvom profesorke Vide Ognjenović, proglašena je za najbolju predstavu 28. Međunarodnog Festivala Malih scena i Monodrame u Istočnom Sarajevu.

Predstava, čiji tekst je napisala Annamaria Serda, koja takođe tumači lik Carlotte Grisi, nastala je u produkciji Opere b.b. iz Zagreba i festivala ,,Rovinj, Art&more“. Ovaj dramski mjuzikl prati život svetske primabalerine Carlotte Grisi, za koju je napisan čuveni romantični balet ,,Žizela“, a koja je svojim plesom i osobnošću imala veliki uticaj na razvoj baletne umetnosti. Predstava se bavi njenom ličnom borbom između njenih umetničkih stremljenja i njene privatne ljubavi sa poznatim koreografom Julesom Perrotom, kojeg u predstavi tumači Ronald Braus.

Stručni žiri festivala obrazlaže svoju odluku govoreći kako ,,ova predstava uzdiže lokalnu temu na jedan univerzalni nivo, te kako ova predstava prevazilazi sva žanrovska ograničenja i kroz izvrstan dramsko-muzički izraz pruža publici izvanredno emotivno i edukativno iskustvo“.

Predstava je imala pretpremijeru u samoj Vižinadi, ispred rodne kuće Carlotte Grisi, a premijeru u Rovinju, u Kazalištu Gandusio. Nakon toga su usledila gostovanja u Zagrebu, Puli, Beogradu, Zaječaru, Nišu, Londonu i Trstu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.