Predstava „Karlota Grizi – od Vižinade do večnosti” na sceni Bitef teatra i DKSG-a

/ / Vesti / 1. 02. 2023.

Predstava „Karlota Grizi – od Vižinade do večnosti”, koja je delo doktorantkinje Fakulteta savremenih umetnosti Annamarie Serde, imaće dva nova izvođenja u srpskoj prestonici.

Najpre će biti izvedena 10. februara na sceni Bitef teatra, a potom dan kasnije, 11. februara, u Domu kulture „Studentski grad”.

Studentkinja doktorskih studija dramskih umetnosti Annamaria Serda je pod budnim okom mentorke, proslavljene pozorišne rediteljke Vide Ognjenović, napisala tekst za ovu predstavu, u kojoj igra i glavnu ulogu. To je prvi dramski komad o čuvenoj balerini Karloti Grizi, prvoj Žizeli u istoriji baleta, koji otkriva malo poznatu i interesantnu priču o njenom odnosu sa koreografom Žilom Perom, sa kojim je delila ljubav prema baletu, koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala.

Ovaj komad je osvežavajuć i drži pažnju do samog kraja. Dozirane muzičke celine u kojima glumci demonstriraju impresivne vokalne sposobnosti, dopunjene dijalozima i monolozima, stvaraju jedinstven ambijent i bude različite emocije. Predstava „Karlota Grizi – od Vižinade do večnosti” nije samo obična priča o životu jedne primabalerine. To je priča o odnosu ljubavi i slobode i o njihovim granicama. Komad koji nam postavlja brojna pitanja poput: Mogu li ljubav i sloboda ići zajedno ili je u svetu muškaraca neminovno da ljubav znači odricanje od slobode i slobodnog izbora? Da li je moguće u partnerskom odnosu biti samostalan? I na samom kraju, ono što ostaje kao najjači utisak jeste svakako pitanje u kojoj meri se kao individue izgubimo kroz različite zahteve profesije, publike i nama bliskih osoba?

(Nedeljka Borojević, „Hoću u pozorište”)

Premijera predstave pre dve godine u Rovinju

Premijera predstave je bila 2. 10. 2021. u Rovinju, u Gradskom pozorištu „Antonio Gandusio”, u sklopu Umetničkog festivala „Rovinj, Art & More”, čiji je umetnički direktor, operski pevač i glumac koji u ovoj predstavi tumači lik Žila Peroa g. Ronald Braus. Na klaviru ih prati Mario Čopor. Predstava sadrži originalne songove koje je komponovao hrvatski kompozitor i dirigent Darijan Ivezić, a režiju potpisuje hrvatska balerina i koreografkinja Ljiljana Gvozdenović.

Predstava je krajem 2021. godine dobila Nagradu „Sv. Eufemija”, nagradu festivala „Rovinj, Art & More” za promociju i revitalizaciju kulturne baštine Istre.

Potom su usledila izvođenja u Zagrebu (Zagrebačko kazalište lutaka, 7. 2. 2022) i Beogradu (Bitef teatr, 11. 2. 2022), u Novom Sadu (Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház, 27. 4. 2022), u Zaječaru (Narodno pozorište Timočke krajne „Zoran Radmilović”), te nedavno u Londonu (Chelsea Theatre, Kensington, 28. 9. 2022), gde je predstava izvedena pred prepunim gledalištem.

Posle uspešnog prošlogodišnjeg gostovanja u Bitef teatru, u okviru programa „Mesec nezavisne scene”, predstava je dobila poziv da ponovo gostuje u Bitef teatru i u Domu kulture „Studentski grad”. Niška publika moći će da je pogleda 30. marta u Niškom narodnom pozorištu, a u aprilu su zakazana izvođenja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a potom u Teatru Fabri u Trstu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.