Predstava „PRST” u izvedbi studentkinja I godine master studija FSU

/ / Vesti / 8. 05. 2023.

Pozivamo vas da 10. i 11. maja, u 20 časova, dođete na premijerno izvođenje predstave PRST na sceni Hartefakt kuće (Bulevara despota Stefana 7). Autor predstave je mlada autorka iz Prištine Doruntina Baša, a uloge tumače studentkinje FSU Andrijana Dragnić i Jana Dekanski, pod mentorstvom redovnog profesora Božidara Đurovića.

Prst je priča o dve žene koje su nesrećna sudbina i tradicija osudile na život pod istim krovom. Ne uspevajući da ostvare normalnu komunikaciju, sve probleme zatrpavaju pod tepih iz straha da bi pokretanje priče moglo da otvori stare, ali i nove rane. Pored surove realnosti, dopuštaju sebi da sanjaju i maštaju, jer jedino u snovima imaju potpunu slobodu. Ne mogu zajedno, niti jedna bez druge. Kako izgleda dan kada jedna od njih pokuša nešto da promeni?

„U mnogim tradicionalnim kućama još uvek se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom. Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju ’privatni’ život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz muževljeve porodice, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice. Ali, šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da ’čvrstom rukom’ kontroliše situaciju?

’Prst’ je senka ogromnog prsta koji ukazuje na tebe, čineći da osećaš krivicu. To je prst koji nudi i pomirenje i razlaz. To je izgovor da plačeš nad trivijalnim bolom izazvanim trivijalnim kućnim poslom, kao maska za veći, manje banalan bol iznutra. To je konstantan podsetnik na činjenicu da je učinjeno nešto loše i da sve može da se raspadne. To je pretnja. To je nešto čime dodiruješ.” – Doruntina Baša 

Napomena: Zbog ograničenog broja mesta neophodno je da svoj dolazak potvrdite putem imejl-adrese jana.dekanski@fsu.edu.rs.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.