Predstava „Tragom ’Borskog notesa’” ispred spomenika Miklošu Radnotiju u Boru 13. jula

/ / Vesti / 12. 07. 2022.

Ambijentalna predstava „Tragom ’Borskog notesa’”, odigrala se ispred spomenika poznatom mađarskom pesniku Miklošu Radnotiju u Boru na platou Doma zdravlja u sredu, 13. jula.

Mentor predstave je prof. dr Božidar Đurović sa Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, a režiser je Žolt Varga. U međunarodnoj koprodukciji učestvuju glumci Pozorišta „Zoran Radmilović” iz Zaječara i glumci pozorišta iz Mađarske (Békéscsabai Jókai Színház). Tekst drame se paralelno izvodi na dva jezika (srpski i mađarski), uz odgovarajuće prevode prikazane na paravanu.

Drama jednog lirskog pesnika

Mikloš Radnoti (Budimpešta, 1909 – Abda, 1944) bio je mađarski pesnik i značajan predstavnik modernog mađarskog lirskog pesništva. 

Umetnički projekat „Tragom ’Borskog notesa’” je drama koja prikazuje ličnu tragediju ovog pesnika, koji je tokom Drugog svetskog rata boravio u radnim logorima u okolini Bora. U periodu od 1. juna 1944. godine do 9. novembra iste godine, kada su ga ubili mađarski fašisti, nastajale su njegove najpoznatije i najpotresnije pesme. One su sačuvane u „Borskom notesu”, koji je pronađen u pesnikovom džepu 1946. godine, prilikom ekshumacije posmrtnih ostataka. Pesme nam svedoče o istinitim događajima tih vremena. Predstava je u strogom smislu reči ambijentalnog karaktera, jer se igra upravo tamo gde su se nekadašnji događaji u stvarnosti odvijali.

Predstava „Tragom ’Borskog notesa’” deo je istoimenog srpsko-mađarskog umetničkog projekta, koji se bavi negovanjem kulture sećanja na žrtve Holokausta i realizuje se uz zajedničku podršku Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, Muzeja žrtava genocida i grada Bora.

U predstavi učestvuju glumci: Miloš Đuričić, Viktorija Kiš, Miloš Tanasković, Boris Sas, Gerge Tot, Ištvan Čeh.

Pogledajte fotografije sa predstave: 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.