PRIJAVITE SE NA VELIKI KONKURS ZA SREDNJOŠKOLCE KREATIVCE! OVE GODINE INSPIRIŠE NAS IGRA!

/ / Konkursi, Nagrade, Obaveštenja, Vesti / 29. 03. 2024.

Fakultet savremenih umetnosti nastavlja tradiciju. Veliki konkurs za srednjoškolce kreativce organizujemo sedmu godinu zaredom, a ove godine inspiriše nas IGRA. Tema za 2024. je višeslojna i veoma zanimljiva, a više o pravilima konkursa, u kojim kategorijama možete da se takmičite i na koji način možete da se prijavite saznajte OVDE.

KONKURS SE RASPISUJE U ŠEST KATEGORIJA

 • CRTEŽ

Autorski rad u kome dominira crtački izraz izveden u svim crtačkim tehnikama na dvodimenzionalnoj površini ili u 3D prostoru: crno-beli crteži, crteži u boji, linearni ili tonski, klasične ili digitalne i kombinovane tehnike crtanja.

 • SLIKA I MULTIMEDIJALNI RAD

Autorski rad u kome dominira slikarski izraz realizovan u svim slikarskim tehnikama: akvarel, tempera, akril, mozaik, kolaž, stritart, kombinovane tehnike.

 • DIZAJN 

Grafički dizajn, modni dizajn, industrijski dizajn, dizajn enterijera, ambalaže, ilustracija, arhitektura – klasični ili digitalni crteži.

 • FOTOGRAFIJA

Sve vrste umetničkih fotografija, crno-bele ili u boji, analogne ili digitalne, foto-kolaži, foto-montaže.

 • POEZIJA

Autorski rad u obliku poetskog rada (najviše tri pesme) koji predstavlja jedinstveni izraz pretočen u jezik koji otkriva individualnost i kreativnost stvaratelja.

 • PROZA

Autorski rad u formi kratke priče (do 1.200 reči) koji predstavlja stvaranje fikcionalnog sveta sa ciljem da izazove emotivne i filozofske reakcije kod čitalaca.

Na konkurs mogu da se prijave svi srednjoškolci iz Srbije, a jedan učenik može da pošalje najviše tri rada, u istoj kategoriji ili u različitim kategorijama.

OBRAZLOŽENJE TEME KONKURSA

IGRA

Igra je stvaralačka aktivnost koja proizlazi iz unutrašnje potrebe čoveka da doživi (ne)obično, (ne)stvarno, (ne)moguće. Ona je svaki put drukčija, neponovljiva.

Često pod ovim pojmom podrazumevamo aktivnost koja je svojstvena deci. Kroz igru se dete izražava, potvrđuje, razvija, suočava sa strahovima, ali i rešava sukobe i ispituje i upoznaje svoju okolinu. Igra neretko pretpostavlja interaktivnost. Interaktivni prostor igre je naročita vrsta (imaginarne) stvarnosti u kojoj se ostvaruju specifični odnosi između igrača i koja može obuhvatiti iskustva koja u drugim/drukčijim okolnostima ne bi bila ostvariva.

Oslanjajući se na pojedine teorijske koncepte, pojam igre koristimo i da ukažemo na kreativnu aktivnost ili samoizražavanje koje ne mora biti samo u vezi sa dečjom dobi. Tako govorimo o scenskoj/pozorišnoj igri, sportskim, društvenim, edukativnim, video igrama itd. Na temelju različitih teorijskih shvatanja, pojam igre povezujemo i sa umetničkim stvaralaštvom. U tom smislu možemo govoriti o umetnosti kao igri imaginacije, o stvaralačkoj igri koja putem umetnosti otvara perspektive autentičnog življenja ili pak na temelju ludističkih teorija, o umetnosti kao naročitoj igri boje, linije, svetlosti, zvuka, reči itd.

Tema konkursa, između ostalog, obuhvata odnos prema samoj igri i njen doživljaj, umetničko promišljanje koncepta homo ludensa, odnos prema elementima igre, prostoru igre, sredstvu igre ili onima koji u igri učestvuju itd. Pored toga, rad može biti zamišljen kao ishod/svedočanstvo samog kreativnog procesa shvaćenog kao naročita igra koja oslobađa naše umetničke potencijale.

Bitno je samo da budete originalni, jedinstveni i svoji i da pokažete svu svoju kreativnost.

KONKURS TRAJE DO 22. APRILA 2024. GODINE

Svi oni koji žele da učestvuju u konkursu potrebno je da popune prijavu do 22. aprila. Radove je potrebno poslati i u originalu (na adresu FSU, Svetozara Miletića 12, 11000 Beograd) i u elektronskoj formi tako što će popuniti ONLAJN-PRIJAVU najkasnije do 10. maja 2024. godine.

Svaki učesnik može da pošalje na konkurs najviše tri rada. Svaki rad treba da bude potpisan. Na poleđini rada treba da napišete: ime i prezime, ime i prezime mentora, ako je rad nastao pod mentorstvom, naziv škole u koju idete i razred, svoj kontakt telefon i kontakt telefon mentora, ukoliko ga imate, kao i svoju imejl-adresu.

Fotografije radova i digitalne radove potrebno je sačuvati u rezoluciji od 300 dpi, u JPG formatu, duža strana 15 cm. Radove za kategoriju kreativnog teksta treba sačuvati u Word formatu.

Radove obavezno imenovati na sledeći način: ime prezime – naziv škole – naziv rada – kategorija (npr. PETAR PETROVIĆ – ŠKOLA ZA DIZAJN – LETO – FOTOGRAFIJA). Digitalne radove odštampati na papiru A4 formata, fotografije izraditi na foto-papiru A4 formata.

Detalje o načinu prijavljivanja i tome kako radovi treba da izgledaju saznajte na LINKU.

O kvalitetu radova odlučiće stručni žiri u sledećem sastavu: jedan istaknuti umetnik, jedan istoričar umetnosti, gimnazijski profesor književnosti i profesori Fakulteta savremenih umetnosti.

NAGRADA ZA SVE UČESNIKE – VELIKA IZLOŽBA U GALERIJI FAKULTETA SAVREMENIH UMETNOSTI

Za najbolje među najboljima obezbeđene su vredne nagrade:

 • I nagrada – Samsung tablet;
 • II nagrada – Tesla mini-tablet;
 • III nagrada – knjiga.

Sve naše srednjoškolce kreativce nagradićemo velikom izložbom svih pristiglih radova, koja će se održati u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti. Tog dana biće dodeljene nagrade svim pobednicima.

Prijavite se za učešće u Velikom konkursu za srednjoškolce kreativce, neka svi vide umetnika u vama!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.