Prof. Dojčinović dobitnik Svetosavske nagrade

/ / Vesti / 30. 01. 2017.

Svetosavska_nagrada

Profesor Akademije lepih umetnosti i multimedija Uroš Dojčinović dobitnik je cenjene Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2016. godinu.

Bogato iskustvo i predanost radu

Kako je navedeno u obrazloženju, prof. dr Uroš Dojčinović, gitarista, kompozitor, filolog, muzikolog, pedagog i publicista, zaslužio je ovu nagradu četrdesetogodišnjim delovanjem u polju nauke i kulture.

Njegovo bogato iskustvo čini preko 3.000 javnih nastupa širom sveta, više od 60 diskografskih izdanja, preko 600 objavljenih stručnih radova i saradnja sa izdavačkim kućama u više evropskih država.

Autor je prve srpske i balkanske istorije gitare, a u 2016. godini njegovom zaslugom je sačuvana i priređena prva srpska Škola za gitaru iz 1842. godine. Još jedan izuzetan doprinos umetnosti i kulturi profesora Dojčinovića je to što je na Filološkom fakultetu prvi put uveden predmet Muzička fenomenologija u književnosti, čiji je on autor i jedini predavač.

Svečano uručenje nagrade u Vladi Republike Srbije

Svake godine ova nagrada se dodeljuje pojedincima i institucijama za izuzetnu posvećenost i postizanje odličnih rezultata.

Za svoje doprinose u 2016. godini nagrađeno je 27 pojedinaca i institucija, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, uručio je nagrade na svečanoj dodeli u Vladi Republike Srbije.

Čestitamo profesoru Dojčinoviću na ovom izuzetnom priznanju i ponosni smo na vrhunski profesorski kadar koji prenosi znanja studentima ALUM-a.

svetosavska_nagrada