Profesor Đorđe Alfirević osvojio prvu nagradu za idejno rešenje za Prirodnjački muzej i Park prijateljstva

/ / Vesti / 14. 05. 2024.

Na nedavno završenom konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje za Prirodnjački muzej i Park prijateljstva u Beogradu prva nagrada pripala je timu koji je predvodio docent Fakulteta savremenih umetnosti dr Đorđe Alfirević. Ovo nagrađeno rešenje koje je predložio studio MITarh d.o.o. iz Beograda predstavlja spoj otvorenog i zatvorenog prostora u jedinstvenom sklopu, naglašavajući smenu godišnjih doba kao inspirativni element.

Jedinstveni spoj prirode i arhitekture

Tim u čijem su sastavu akademik prof. Branislav Mitrović, Uroš Majstorović, Dušan Grujović, Dušan Međedović, Ivana Lakić, Stefan Lakić, Jelisaveta Arsenović i Ivana Nikolić izradio je koncept koji prikazuje temeljnu strukturu univerzuma kroz povezivanje tla, vode i vazduha. Ključna ideja je stvaranje čvorišta osnovnih elemenata, uz naglašen pešački pravac jugoistok–severozapad, koji povezuje nove sadržaje parka na Ušću.

Uz obrazloženje pobedničkog rešenja, ističe se da je muzejski kompleks postavljen duž obale rukavca Dunava, te posetiocima pruža jedinstven doživljaj spoja prirode i arhitekture. Posebno je istaknuto da je zatvoreni deo muzeja pokriven zelenim krovom, uz stvaranje vizuelnog utiska da se objekat stopio sa prirodnim okruženjem.

Cilj ovog konkursa koji je prikupio ukupno osamnaest idejnih rešenja jeste rešavanje dugogodišnjeg problema neadekvatnog smeštaja Prirodnjačkog muzeja i omogućavanje izgradnje namenske zgrade za ovu ustanovu kulture od nacionalnog značaja. Izabrani radovi će poslužiti kao osnova za izradu urbanističkog projekta za područje Parka prijateljstva i projektne dokumentacije za gradnju Prirodnjačkog muzeja, čime će se ostvariti višedecenijska želja da ovaj muzej dobije adekvatan prostor za svoje aktivnosti.

Profesoru Đorđu Alfireviću čestitamo na izuzetnom uspehu i želimo još mnogo ovakvih nagrada i uspeha u daljem radu!


Leave a Comment

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.