Profesor Glas predstavio budućnost AI-ja ITS, ITHS i FSU učenicima, studentima i zaposlenima na inspirativnom predavanju

/ / Vesti / 8. 12. 2023.

U četvrtak, 7. decembra 2023. godine, ITS, ITHS i FSU učenici, studenti i zaposleni su u organizaciji udruženja EUS Srbija i kompanije Comtrade prisustvovali izuzetno značajnom predavanju profesora Glasa pod nazivom „Veštačka inteligencija i budućnost čovečanstva”. Ovaj događaj, rezervisan isključivo za učenike, studente i profesore naših ustanova, pružio je dubok uvid u uticaj veštačke inteligencije (AI) na različite aspekte ljudskog života i društva.

Predavanje je održano u Aneksu G, u Amfiteatru, u periodu od 12:00 do 13:30, a komunikacija je tekla na engleskom jeziku. Profesor Glas sa Univerziteta Alster, kome je ovo prva poseta Srbiji, istaknuti je akademik i istraživač iz oblasti veštačke inteligencije, teorijske i računarske fizike, kao i filozofije nauke. Podrobno je razmotrio kako napredak u tehnologiji veštačke inteligencije oblikuje našu budućnost, menja način na koji radimo i živimo, te utiče na naše razumevanje samih sebe kao ljudskih bića u sve digitalnijem svetu.

Njegova istraživanja, koja obuhvataju širok spektar tema, uključujući AI, mašinsko učenje, analizu podataka, etiku AI-ja, Bajesovo zaključivanje i kompleksne sisteme, izložena su na ovom predavanju, nudeći dragocen uvid u trenutne i buduće trendove u oblasti veštačke inteligencije.

Broj mesta na predavanju bio je ograničen, stoga su prisutni imali jedinstvenu priliku da prošire svoje znanje i razumeju bolje kako veštačka inteligencija oblikuje budućnost struke i društva u celini. Prisutni učenici, studenti i profesori su profesoru Glasu postavili veliki broj pitanja u vezi sa primenom i perspektivom veštačke inteligencije, na koje je on dao odgovore, te podsticao dodatnu diskusiju. 

Ovaj događaj, bez sumnje, predstavlja važan korak u edukaciji i pripremi akademske zajednice za izazove i prilike koje donosi razvoj veštačke inteligencije.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.