Profesor Stanojević izabran da predstavlja Srbiju na Noći muzeja u Parizu

/ / Vesti / 16. 05. 2018.

Profesor Fakulteta savremenih umetnosti Đorđe Stanojević  imaće tu čast da kao predstavnik Srbije svoje radove izlaže u okviru manifestacije Noć muzeja u Parizu, 19. maja.

On je izabran da zajedno sa još osam svojih kolega izlaže svoje radove  u prestonici Francuske, a njihovo stvaralaštvo ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju u Srpskom kulturnom centru od 19. maja do 7. jula 2018.

Izložba „Color Lucida” – moć boje koja povezuje umetnost i život

Kroz izložbu koja nosi naziv „Color Lucida” Srpski kulturni centar u Parizu predstavlja devet savremenih srpskih umetnika koje povezuje transformativna moć boje da poveže umetnost i život. Kustos izložbe je Aleksandra Lazar.

Ovih devet umetnika – Đorđe Stanojević, Nikola – Kolja Božović, Ivan Grubanov, Branislav Nikolić, Brankica Žilović Šoven, Ljubomir Vučinić, Daniela Fulgosi, Radomir Knežević i Aleksandar Dimitrijević – uveliko stvara jezikom prepoznatljivim internacionalnoj publici.
Cilj izložbe „Boja: lucidni pogled” jeste da dublje istraži i prikaže kompleksne aspekte društva viđenog kroz prizmu transnacionalno emancipovane umetnosti, čiji su oni predstavnici.

Svaki od devet umetnika na specijalnom zadatku

Kroz priču o boji promatraju se ideje o supstancama, kvalitetima i energiji prirode (Đorđe Stanojević), proizvodnji postindustrijskog sveta (Nikola – Kolja Božović), serijalnosti, optičke višedimenzijalnosti pokreta (Daniela Fulgosi), akumulacije, sedimentacije i slojevitosti (Aleksandar Dimitrijević), nadgradnji kolorita i pokreta, kao i kakofoniji strukture i forme (Radomir Knežević, Branislav Nikolić i Ljubomir Vučinić).

Sa bojom materijal dobija psihološko svojstvo podsvesnog, te se u radu Brankice Žilović Šoven suočavamo sa simboličnom vrednosti tkanja, dok kod Ivana Grubanova boja nadgrađuje aspekt redukcije i nestajanja.

Umetnički radovi koji komuniciraju sa publikom

Izložba „Color Lucida” predstavlja kompleksnu umetnost generacije koja je iskusila rapidne promene od devedesetih do danas, koja želi da napravi iskorak dalje i dokumentuje njihovo istraživanje dubljih konekcija sveta. Njihovi radovi poseduju kompleksnu energiju, radoznalost i komunikativnost.

Boja korišćena kao ubrzanje, boja kao izraz želje i pouzdanosti, opasnosti i uzbuđenja, snage i odlučnosti; boja kao stimulacija, kao emocija, boja kao mesto ili teritorija – ovo je fokus istraživanja u radovima devet savremenih srpskih umetnika koji se ovom prilikom predstavljaju široj francuskoj publici u Srpskom kulturnom centru u Parizu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.