Profesori i studenti FSU blistali na filmskom festivalu u Trebinju

/ / Vesti / 6. 09. 2019.

Na Festivalu mediteranskog i evropskog filma, koji je po sedmi put, od 27. jula do 2. avgusta, održan u Trebinju, Fakultet savremenih umetnosti, odnosno njegovi studenti i profesori, predstavio se u najlepšem svetlu.

„Metronomski um” dva puta prikazan pred trebinjskom publikom

Kratkometražni film studenata prudukcije FSU „Metronomski um” prikazan je dva puta za vreme trajanja festivala i pobrao je aplauze mnogobrojne publike. Ovo fantastično delo, koje je režirala Emilija Filipović, student FSU, u kojem glavne uloge tumače naši proslavljeni glumci Tihomir Stanić, Sloboda Mićalović, Viktor Savić i Nebojša Milovanović, pokazao je kako na FSU, u saradnji sa fantastičnim predavačima, studenti mogu da realizuju kompletno filmsko delo.

Emilija Filipović i njena koleginica sa fakulteta Milica Nešković učestvovale su u organizaciji samog festivala. Filmovi su na trebinjskom festivalu prikazivani paralelno na dve lokacije, od kojih su sve projekcije u bašti hotela „Leotar” bile Miličina odgovornost. Obe studentkinje, reditelj Emilija Filipović i producent Milica, prvi put su se našle na festivalu kao učesnice i položile su ispit sa najvišom ocenom.

Petar Stanojović u stručnom savetu festivala

Fakultet savremenih umetnosti bio je medijski pokrovitelj i prijatelj manifestacije, a šef departmana Menadžment umetničke produkcije i mediji profesor Petar Stanojlović ove godine bio je član Stručnog saveta festivala. Pored toga, film „Momčilo”, čiji je on izvršni producent, a režirao ga je Milan Popović, takođe je prikazan na festivalu.

Ovaj igrano-dokumentarni film priča tragičnu priču o životu najmlađeg srpskog heroja Velikog rata – Momčila Gavrića. Edukativnog je karaktera, traje 32 minuta i dočarava istorijske činjenice kroz igru rata, te doprinosi razumevanju strahote koju je desetogodišnji dečak doživeo.

Irfan Mensur nagrađen „Zlatnim platanom”

Još jedno priznanje stiglo je na FSU iz Trebinja. Velikom glumcu i profesoru na našem fakultetu Irfanu Mensuru i njegovoj koleginici Anici Dobroj pripala je nagrada „Zlatni platan”, koja se svake godine dodeljuje za veliki doprinos filmskoj umetnosti u Evropi.

Na festivalu je prikazano oko trideset filmova na tri lokacije. Filmovi su podeljeni na kategorije poput mediteranskog, evropskog, novog srpskog, hercegovačkog filma i slično. Prikazane su i igrane i dokumentarne, kao i igrano-dokumentarne forme.

Fakultet savremenih umetnosti ponosan je na sve svoje studente i profesore koji su dali ogroman doprinos ovom velikom filmskom festivalu sa sedmogodišnjom tradicijom.

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.