Profesorka Bukvički sa svojim projektom „Ja – lutka / I – a doll” nastupila na Festivalu sola

/ / Vesti / 10. 06. 2021.

Prvi međunarodni Festival sola održan je ove godine od 21. do 30. maja, a domaćin je bio Kulturni centar Beograda.

Profesorka scenskog pokreta na FSU Marina Bukvički učestvovala je na festivalu sa svojom izvedbom „Ja – lutka / I – a doll”, koja je inače i njen doktorski projekat.

Omaž Mileni Marić Ajnštajn

Projekat predstavlja omaž našoj istaknutoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn i bavi se njenim životom iz jedne sasvim drugačije perspektive. Osmišljen je tako da se ostvaruje kroz višemedijsku komunikaciju (audio, video, film i performans), te se iz tog razloga sastoji iz dva dela koja se izvode sinhrono (film od 90 min i performans u kome umetnica tokom izvođenja pravi vizuelne zapise na slikarskim platnima postavljenim u prostoru).

Ovo nije samo priča o Milevi Marić, ženi koja je nepravedno ostala u senci svoga muža i društva u kome je živela, već je to priča o svim ženama koje su na bilo koji način prošle ili upravo žive sudbinu sličnu njenoj.

„Ja – lutka / I – a doll je priča o ljubavi i izdaji, o tome šta smo sve u stanju da žrtvujemo samo da bismo bili prihvaćeni. Takođe, ona postavlja pitanje koje je ujedno bilo i motiv za realizaciju ovog projekta, a glasi: „Koliko košta ljubav?”

Student FSU Stanoje Matić deo predstave

Autor celog projekta je profesorka Marina Bukvički, u izvođenju joj pomaže i Ivan Nikolić, a u predstavi učestvuje i student druge godine master studija glume Stanoje Matić, koji je pozajmio glas Albertu Ajnštajnu dok govori na nemačkom jeziku. Kompozitor je Ivica Stjepanović, fotografiju i video uradio je Zoran Milojević, dok je kostim delo dve profesorke sa FSU – Marine Bukvički i Snežane Pešić Rajić.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.