Profesorka FSU održaće predavanje u Studentskom kulturnom centru

/ / Vesti / 28. 05. 2024.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će danas, 28. maja, u prostorijama Studentskog kulturnog centra (SKC) profesorka sa Fakulteta savremenih umetnosti i priznata vizuelna umetnica dr Biljana Velinović održati predavanje na temu „Zašto dokumentujemo stvarnost?”.

Dokumentarnost kao umetnička strategija jeste praksa koja se temelji na stvarnom, a ono što se može uzeti kao neophodan uslov u određivanju prirode dokumentarne umetničke forme jeste namera autora da se bavi stvarnošću, da svojim delovanjem stvori odnos sa stvarnim subjektom. Dokumentarno je po definiciji neizmišljeno, nije proizvod fikcije. Dokumentarne umetnosti, prema rečima Džona Grisona, predstavljaju kreativnu obradu stvarnog. Iz takve definicije proizilazi da je determinišuća karakteristika dokumentarnog postojanje stvaralačkog procesa u njegovom nastanku.

Nedvosmisleno se ističe razlika između dokumenta kao dokaza za tvrdnju da narativ ima podršku u činjenicama i dokumentarnog kao proizvoda umetničke prakse – umetničkog dela ili umetničkog rada.

Cilj predavanja dr Biljane Velinović je da mapira umetnička dela dokumentarnog karaktera koja problematizuju teme koje autorka predavanja smatra nezaobilaznim u savremenoj umetnosti.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.