Raspisan III međunarodni arhitektonski konkurs „MIKRO EKO KUĆA 2023” za mlade arhitekte i dizajnere – studente arhitekture i dizajna

/ / Konkursi / 29. 06. 2023.

Udruženje „Ekokultplus” iz Beograda, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu „EKO KUĆA” raspisali su III međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu „MIKRO EKO KUĆA 2023”. Konkurs je namenjen mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Rok za predaju radova je 1. septembar, a nagradni fond iznosi 4.500 evra.

Prema rečima arhitekte Vladimira Lovrića, predsednika međunarodnog žirija ovog konkursa, „cilj konkursa je da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena.”

Konkurs otvara pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko održivih materijala, ali isto tako treba da pruži odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđivanje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikrokuće mogu dati detaljne odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Koncept mikrokuće predstavlja jedinstvene objekte locirane u prirodi, koji su teorijski zasnovani na ideji o ekološkoj minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o minimalnom i održivom prostoru za život u prirodi.

Savremeni trenutak obeležen klimatskim promenama, povećanim zagađivanjem životne sredine i pandemijom virusa korona povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovako kreativan način utiče na pristup zelenim tehnologijama tako da se on unapredi i da se pospeši ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj raspisivanja konkursa je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda i uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Rezultati konkursa biće objavljeni na svečanom otvaranju tradicionalne VI međunarodne manifestacije i kongresa „Održiva arhitektura – Energetska efikasnost (Sustainable Architecture – Energy Efficiency – SAEE), u petak, 6. oktobra 2023. godine, u 19:00, u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1, Beograd). Tom prilikom pobednicima konkursa biće uručene nagrade.

Konkurs su podržale kompanije Alumil i Zumtobel group.

Više o konkursu možete saznati putem linka.

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.